ŽESTOKA OBRANA

Sindikat Spačve: Linić je spasio tisuću radnih mjesta

06.05.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi oglasio se povodom napisa o pogodovanju ministra financija Slavka Linića vinkovačkoj tvrtki Spačva. Kažu da je model predstečajne nagodbe proveden u Spačvi ispravan model koji je trebalo koristiti i u drugim tvrtkama te da se nagodba dovodi u pitanje da bi se diskreditiralo ministra financija Slavka Linića

'Od početka provedbe Zakona o predstečajnoj nagodbi Sindikat PPDIV zagovarao je to da uprave i vlasnici koji su doveli društvo do predstečajne nagodbe ne mogu ubuduće biti ni vlasnici ni uprave društava, a upravo takav postupak predstečajne nagodbe proveden je u Spačvi, uključujući Česmu, u kojoj su se postojeći vlasnici sa 100 posto vlasništva sveli na 5,4 posto vlasništva; u kojoj su se poslovne banke odrekle 30 posto svojih potraživanja; u kojoj se i država odrekla dijela svoga potraživanja te je za preostala potraživanja preuzela dio vlasništva u novoj strukturi ili određene nekretnine', kažu u Sindikatu.


Naglašavaju da se time stvorila nova struktura vlasništva i nova struktura obveza u Spačvi, a da je tvrtka Česma u uvjetima u kojima se našla zbog zastarjele tehnologije i nemogućnosti daljnje proizvodnje završila u stečaju. Imovina koju je za dug Spačve prema Hrvatskim šumama preuzela ova državna tvrtka prodana je tvrtki Tehnodrvo i time je omogućeno zapošljavanje 100 bivših radnika Česme i stotinu novih radnika. Na taj način zaokružen je interes radnika nakon predstečajne nagodbe Spačve, u što je bila uključena i Česma, te je u obje tvrtke ostalo raditi ukupno 1000 radnika, pojašnjavaju.

Naglašavaju da je model predstečajne nagodbe proveden u Spačvi ispravan model koji je trebalo koristiti i u drugim tvrtkama jer je strateški partner izvršio dokapitalizaciju vrijednu 40 milijuna kuna kojom će se omogućiti daljnji razvoj društva te nastaviti proizvodnja i zaposlenost radnika.

'Sve druge jednostrane špekulacije u pogledu predstečajne nagodbe u Spačvi proizvoljne su i jednostrane i cilj im je diskriminirati ministra financija Slavka Linića te ostale odgovorne osobe u Ministarstvu financija koje su provodile postupak predstečajne nagodbe', zaključuju.