... s kremom od indijskih oraščića! Spravljena bez supersoničnog blendera kojim se koriste sirovojedi i vegani. Štapnom mikseru koji se nije pokvario meljući datulje i bademe i sve ostalo, podići ću mali spomenik na vidljivom mjestu u kuhinji
E sad da je baš skroz po principima raw fooda, vjerojatno nije, jer sam bademe i datulje kupila u jednom od supermarketa, ali je blizu! I ne treba vam blender iako bih ga rado imala u svojoj kuhinji, da se štapni mikser odmori od mojih eksperimenata.
Tortu sam spravila kao poklon Sangha Yoga centru i curkama koje ga vode, Snježani Sandri, a koje jedine u Zagrebu u sklopu centra imaju malu, in house joga birtiju. Prvu takvu u Hrvata :).
Zdrava i sirova torta dostojna je otvorenja jedne joga birtije u kojoj ćete prije ili nakon vježbanja imati prilike popiti kakav zdravi smoothie i još štošta (o tome ću vam pisati u nekom od sljedećih postova, uključujući i fotke iz prostora)
Maline su također kupljene u supermarketu, smrznute jer ih još nema na placu, svježih, domaćih
Kad se pojave bobičaste kraljice (maline, borovnice, šumske jagode) moći ćete ih mijenjati/dodavati u dolje navedeni recept.
za jednu srednje veliku, sirovu tortu, cca. 8 do 10 šnita
za tijesto:
1/2 šalice badema (ili oraha)
1/2 šalice datulja (bez koštica!)
prstohvat soli
punjenje/krema:
1 i 1/2 šalica neslanih, sirovih indijskih oraščića koje je potrebno preliti vodom i ostaviti ih tako najmanje 5 sati ili preko noći
sok 2 limuna ili limete
prstohvat mljevene vanilije ili 1 žličica bezalkoholnog ekstrakta vanilije
1/3 šalice hladno prešanog kokosovog ulja
1/3 šalice meda ili agavinog sirupa
1 šalica malina (koje prvo morate odmrznuti)
Datulje nasjeckajte na manje komade i ubacite ih u visoku, usku posudu ...
... zajedno s bademima i dodajte prstohvat soli
Ako koristite štapni mikser polako i strpljivo ih pokušajte samljeti.
Ako imate blender ubacite ih i sameljite bez muke.
Dobit ćete ljepljivu smjesu koju možete pretvoriti u kuglu, rukama ...
... i onda je na masnom papiru razvaljati na debljinu tijesta za pitu. Smjestite je u kalup i nastavite s pripremom kreme
Indijske oraščiće, koje ste dobro natoćali u vodi, procijedite i stavite u posudu
U lončiću zagrijte kokosovo ulje, med/agavin sirup i sok limuna ili limete
Miješajte dok se ne pretvore u gustu, jednoliku smjesu.
Ubacite u posudu s indijskim oraščićima, dodajte prstohvat mljevene vanilije i opet štapnim mikserom miksajte ...
... dok se sve ne pretvori u - kremu
Ako imate blender, ubacite sve sastojke u njega i pustite ga da miksa :).
Jedan dio smjese izlijte na tijesto od badema i datulja, ravnomjerno razmažite po cijelom kalupu
U ostatak smjese ubacite odmrznute maline i još jednom sve dobro izmiksajte
Prelijte dobivenom smjesom kremu od indijskih oraščića i ravnomjerno je razmažite
Kad je sve gotovo, smjestite sirovu tortu u hladnjak i pustite je da se stišće preko noći. Ili, ako imate veliki i jaki frizer, ubacite je unutra na sat vremena odnosno izvadite je pola sata prije serviranja.
I eto, imate svoju prvu, raw food tortu od malina koja je toliko ukusna da ćete je poželjeti smazati sami!