objavljen video

Skače, trči i puzi kao pas: Ovako 'Zločesti 1' Ukrajincima pomaže na bojištu

12.08.2024 u 21:50

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnici u obrani od ruske agresije koriste svakakva vojna i nevojna pomagala, a ovih je dana objavljen video u kojem vojnici na prvoj liniji obavljaju zadaće uz pomoć robota-psa, odnosno drona koji se kreće kao pas

Vojnici 28. samostalne brigade objavili su video i fotografije, a izvještavaju da je dron korišten tijekom borbi za grad Toreck u Doneckoj oblasti i to za izviđanje, što mu olakšava visoka sposobnost prolaza, brzina i teška uočljivost. Ukrajinski vojni portal Militarnyi navodi da četveronožni dron ima kamuflažni premaz i posebnu ručku za brzi transport.

Takve dronove prilično aktivno koriste oružane snage raznih zemalja, kako u eksperimentalnim programima tako i za ozbiljne misije, a Ukrajina je nedavno novinarima agencije AFP predstavila upravo ovog robota-psa, pod nazivom 'Zločesti 1', koji je na demonstraciji trčao, skakao i čučnuo po zapovijedima koje je izdavao njegov operater.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi

S obzirom da je robot veličine srednjeg psa, znatno je manji od čovjeka, teško uočljiv, a može se probijati i kroz teško prohodan teren kao što je gusta šuma. Ako se zbog djelovanja neke vanjske sile okrene na leđa, ima sposobnost ponovno se osoviti na noge. Kao takav, idealan je za misije izviđanja neprijateljskih linija, a može koristiti i termalnu sliku za pregled neprijateljskih rovova ili unutrašnjosti zgrada u zonama borbe. Korištenjem ovakvih robota Ukrajinci žele sačuvati živote svojih izviđača jer je njihov zadatak iznimno opasan i uvijek su izloženi rizicima, od toga da nalete na neeksplodiranu minu, upadnu u zasjedu ili ih otkriju neprijateljski vojnici.

  • +3
Ukrajinski robot-pas Izvor: Profimedia / Autor: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Robot, koji ima bateriju koja ga napaja oko dva sata, koristan je i za otkrivanje mina ili improviziranih eksplozivnih sredstava, a može nositi i sedam kilograma tereta poput medicinskih potrepština ili streljiva na prvoj liniji. Ukrajinci tvrde da su već na bojištima rasporedili više komada, no ne otkrivaju točan broj, a objavljeni video dokazuje da se već koriste u borbama. Postoji i napredniji model imena 'Zločesti 2', no njega Ukrajinci nisu pokazali iz sigurnosnih razloga.