dan nakon napada

Slovački premijer Fico je pri svijesti nakon operacije, policija šuti o motivu atentata

16.05.2024 u 07:18

Bionic
Reading

Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova i policija zasad šute o točnom motivu Jurja Cintule, koji je jučer s više metaka teško ranio slovačkog premijera Roberta Fica, a i dalje da identificiraju kao 'uhićenog muškarca'

Najvažnije informacije

  • Slovački premijer Robert Fico ustrijeljen je u srijedu s nekoliko hitaca nakon sjednice vlade u mjestu Handlova, a pogođen je u trbuh i ruku s tri hica
  • Fico je hitno prebačen u bolnicu, gdje je operiran, a operacija je trajala duže od tri i pol sata
  • U četvrtak ujutro slovački premier je pri svijesti, javlja agencija dpa
  • Iako ga policija nije službeno identificirala, slovački mediji pišu da je napadač 71-godišnji pisac i pjesnik te bivši zaštitar Juraj Cintula, koji je odmah nakon atentata savladan te je uhićen i nalazi se u pritvoru
  • Kako se vidi na objavljenoj snimci, napadač je pucao u Fica kad je on došao do skupine građana da ih pozdravi

7:53 Slovački premijer Robert Fico, koji je u srijedu teško ranjen u pokušaju ubojstva, pri svijesti je nakon operacije koja je trajala nekoliko sati, prenijela je u četvrtak ujutro njemačka novinska agencija dpa. Dpa navodi da lokalni mediji nemaju nikakvih drugih novih podataka o Ficovu zdravstvenom stanju.

>>> Tportal je pratio tijek događaja od samog početka, a što se sve događalo tijekom jučerašnjeg dana možete pogledati ovdje.

7:51 Ured slovačke vlade izvijestio je da će se danas održati izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Slovačke Republike te sjednica Vlade. Početak je u 11:00 sati, piše Aktuality.sk.

7:25 Kremlj je u četvrtak osudio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica i poželio mu brz oporavak nakon što je upucan napuštajući sjednicu vlade.

'Naravno, osuđujemo ovaj napad najoštrije moguće. Smatramo to apsolutno neprihvatljivim - ovo je zaista velika tragedija.', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Izvestiju.

  • +4
Atentat na Roberta Fica Izvor: Profimedia / Autor: AFP

7:23 Nekoliko policijskih jedinica nalazi se ispred bolnice F. D. Roosevelt u Banskoj Bistrici u kojoj je smješten ranjeni slovački premijer Robert Fico, javlja od ranog jutra TA3 TV. Područje ispred Hitne je ograđeno i nitko ne smije ući bez poziva.

Robert Fico dovezen u bolnicu Izvor: Profimedia / Autor: AFP

7:18 Kako prenosi češki portal Blesk.cz, u Slovačkoj još nije najavljena tiskovna konferencija o Ficovom trenutnom zdravstvenom stanju. Vijeće državne sigurnosti sastaje se u Bratislavi.

Podsjetimo, u Fica je jučer pucao Juraj Cintula, 71-godišnji slovački pisac i pjesnik, dok se premijer došao pozdraviti s okupljenim građanima nakon sjednice vlade u mjestu Handlova. Napadač je uspio ispaliti pet hitaca, od kojih su tri pogodila premijera, dva u ruku i jedan u trbuh. Fico je hitno prebačen u bolnicu gdje je operiran više od tri i pol sata, a njegov je zamjenik Tomas Taraba sinoć za BBC rekao kako vjeruje da će premijer preživjeti.

71-godišnji pjesnik

Ovo je atentator na slovačkog premijera Fica

Pogledaj galeriju

'Bio sam jako šokiran... srećom, koliko ja znam, operacija je dobro prošla - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... trenutno nije u životnoj opasnosti. Teško je ozlijeđen, jedan metak je prošao u trbuh, a drugi u zglob, odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju', rekao je Taraba sinoć i naveo da je napadač, stariji muškarac, pucao iz velike blizine.

Objavljen je i video samo napada na kojem se vidi da Fico prilazi građanima okupljenima iza ograde, a nakon što se s jednom osobom rukovao, vidi se atentator kako puca te se čuju pucnji. Upozoravamo da video sadrži uznemirujuće scene.