POSTUPCI U TIJEKU

Slovenci bijesni na Hrvatsku zbog Ljubljanske banke

24.10.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu utvrđuje kako nije došlo do prekida sudskog postupka ni na današnjem ročištu u jednoj od tužbi vezanoj za prenesenu deviznu štednju protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke

'I nakon današnjeg dana svih 27 postupka protiv spomenutih dviju banaka iz Slovenije teku nesmetano dalje, unatoč tome što se Vlada Republike Hrvatske, koja je izdala punomoći za spomenute tužbe, Memorandumom o razumijevanju 11. ožujka na Mokricama obvezala na prekid svih postupka vezanih uz prenesenu štednju', priopćili su iz veleposlanstva Slovenije u Zagrebu. Slovenija utvrđuje kako Hrvatska još nije ispunila spomenutu obvezu.

'Slovenija i Hrvatska Memorandumom o razumijevanju potvrdile su obvezu iz Sukcesijskog ugovora rješavanja spomenute problematike u okviru sukcesije. S tom namjerom slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec inicirao je sljedeći susrest ministra vanjskih poslova i financijskih stručnjaka dviju država, koji se očekuje u studenome ove godine', navode iz veleposlanstva.

Činjenica da u Hrvatskoj još uvijek teku spomenuti sudski postupci u suprotnosti je s važećim dogovorima i ne doprinosi zajedničkim naporima za traženje konačnog rješenja sukladno Memorandumu o suglasnosti i Sukcesijskom ugovoru, poručuju. Ročišta iz naslova dviju drugih tužbi zakazana su već u mjesecu prosincu.

'Slovenija se cijelo vrijeme zalaže za konačno i cjelovito rješenje te problematike, uključujući i pitanje dugova hrvatskih tvrtki prema Ljubljanskoj banci koje iznose već više od milijarde eura. Slovenija zato ponovno poziva Hrvatsku na poštivanje preuzetih obveza', poručili su iz veleposlanstva.