UPLOVILI U MIRNIJE VODE

Slovenska premijerka došla čestitati Milanoviću ulazak u EU

22.06.2013 u 16:45

  • +6

Zoran Milanović i Alenka Bratušek u Opatiji

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas

Bionic
Reading

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Alenka Bratušek susreli su se danas na neformalnom sastanku u Opatiji, gdje je predsjednica slovenske Vlade još jednom čestitala svima u Hrvatskoj na ulasku u EU ocijenivši da je Hrvatska prošla težak put u tom postupku.

Na konferenciji za novinstvo nakon razgovora, hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je to jedan u nizu sastanka koji će se ubuduće održavati te da odnosi između Hrvatske i Slovenije "polako ali sigurno uplovljaju u mirnije vode".

Istaknuo je da su i Hrvatska i Slovenija u poziciji da moraju surađivati jer se, rekao je, poznajemo i imamo dosta zajedničkih interesa te ćemo se morati udruživati u niz gospodarskih aktivnosti ako želimo, ne samo opstati, nego i napredovati.

"Ono što je iza nas je iza nas, iz toga smo dosta naučili i učinit ćemo sve da se takve stvari ne ponove", dodao je.

Apsolutno jedini pravi put je suradnja i dijalog, rekla je slovenska premijerka izrazivši uvjerenje da će u daljnjem razdoblju biti mnogo prilika za razgovore o političkoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Kako je Slovenija već neko vrijeme u EU, spremni smo uvijek dati savjet, ako je potrebno, napomenula je.

Na pitanje novinara o nezadovoljstvu u Sloveniji zbog nastavka sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima te može li se očekivati da se nakon dvije godine mirovanja oni ponovno aktiviraju, premijer Milanović je odgovorio kako je dogovoreno da se postupak u slučaju Ljubljanske banke zaustavi, ali ne i obustavi.

Na pitanje o pravome razlogu njezina dolaska u Opatiju, s obzirom na to da ne dolazi na svečanost povodom ulaska Hrvatske u EU u Zagreb, slovenska premijerka odgovorila je kako ne postoji neki poseban razlog njezina dolaska u Opatiju, a njezin hrvatski kolega dodao je kako su se danas dijelom susreli i zbog toga što slovenska premijerka neće biti u Zagrebu na svečanosti.

Bratušek je, na pitanje o optužbama slovenskih državljana da je odgovorna za prodaju Mercatora Agrokoru, odgovorila kako je Mercator već prodala jedna druga slovenska vlada te da tvrtku prodaju trgovačka društva i istaknula kako neće i ne želi utjecati na te postupke.

Milanović pak smatra da će i Hrvatska i Slovenija imati koristi ako taj posao uspješan te da nisu potrebne" nacionalno ostrašćene reakcije"

Komentirajući, na molbu novinara, izvješće State Departmenta o Hrvatskoj u kojem se navodi da je ona tranzitni prostor za seks turizam i trgovinu ljudima, rekao je da je to izvješće State Departmenta, a Hrvatska je suverena zemlja pa to nema potrebe komentirati. Dodao je da Hrvatska odličan saveznik SAD-a, a uskoro i članica EU te da čini solidan europski prosjek kada je riječ o funkcioniranju države.