PREPREKA U PRODAJI AGROKORU

Slovenski USKOK upao u Mercator

21.06.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Namjerom Agrokora da preuzme slovenski Mercator ovog se tjedna na temelju anonimne prijave počela baviti slovenska policija, a mišljenja u vladinim krugovima o realizaciji toga velikog posla podijeljena su, tvrdi u subotu ljubljanski list "Dnevnik"

Nacionalni istražni ured (NPU), policijski odjel za istraživanje gospodarskog i organiziranog kriminala, slovenska verzija Uskoka, ovog je tjedna u prostorijama slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja pregledavao dokumentaciju na temelju koje je slovenski regulator u studenom prošle godine odobrio spajanje Mercatora i Agrokora, piše list pozivajući se na informacije koje policija još nije potvrdila.

Ta bi akcija, navodi "Dnevnik", mogla biti jedna od posljednjih prepreka Agrokorovu preuzimanju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca koje bi moralo biti dovršeno do kraja lipnja. Miišljenja o potencijalnim rizicima koje će to imati za slovensko gospodarstvo u vladajućim su krugovima podijeljena, na što utječu i skorašnji parlamentarni izbori.

Prema analizi "Dnevnika", za prodaju Mercatora zauzima se ministar financija Uroš Čufer, predsjednica vlade Alenka Bratušek se ne izjašnjava, dok su ministri gospodarstva i poljoprivrede Metod Dragonja i Dejan Židan vrlo rezervirani i od fonda SDH koji upravlja državnom imovinom traže dodatne informacije o tome može li prodaja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca izazvati smetnje u financijskoj stabilnosti Mercatora ili u poslovanju s dobavljačima. Također, skeptični su i u pogledu financijske konstrukcije kojom se Agrokor pripremio na preuzimanje, a koju je ministar gospodarstva Dragonja u jednom intervjuu nazvao "egzotičnom", piše list.

Informacije da se Nova Ljubljanska banka (NLB) priprema na izdavanje kredita Agrokoru za sada nisu potvrđene, a neki čak govore da bi moglo ponovo doći do promjena u njezinom nadzornom odboru u kojemu prevladavaju oni koji su za to da se cijela priča oko prodaje Mercatora na vrijeme završi, tvrdi ljubljanski "Dnevnik".