Tko tu koga?!

Slučaj prvog SteamBoxa pretvara se u pravu sapunicu

14.03.2013 u 07:59

Bionic
Reading

Krajem godine oni nešto dubljeg džepa i neobičnih prioriteta moći će kupiti Piston, minijaturni PC za koji Valve tvrdi da više nema veze s njima. Tvrtka Xi3 koja stoji iza Pistona tvrdi suprotno

U siječnju ove godine na CES eventu koji se održao u Las Vegasu Valve i tvrtka Xi3 javnosti su predstavili Piston, uređaj koji je postao poznat kao prvi izdanak linije SteamBox o kojoj se šuškalo već mjesecima. O svemu tome pisali smo u nekoliko navrata, a Piston se na svjetlu dana opet pojavio prije nekoliko dana kada je Xi3 objavio njegovu vrtoglavo visoku cijenu.

 

Objava cijene uzrokovala je svakakve reakcije, a ponajmanje one pozitivne. Pomalo se prstom upiralo i u Valve koji se odmah oglasio i objasnio da su s Xi3 surađivali na početku projekta, no više u nj nisu uključeni ni na koji način. Poznato je pak da je Valve i financijski ulagao u početak razvoja Pistona, a Gabe Newell je prije nekoliko dana objasnio da će Valve tek objaviti pravi SteamBox, i to kroz tri do četiri mjeseca.

 

SteamBox dakle nije – SteamBox.

 

Da stvari ne bi ostale na tomu, ponovo se odlučila javiti i ekipa iz Xi3 koja kaže kako ih je Valve izričito tražio da konstruiraju Piston: 'Podsjećamo na činjenicu da smo zaprimili investiciju od strane Valvea i za to imamo pismeni dokaz. Drugo, od nas je zatraženo da konstruiramo uređaj baš za Valve koji smo onda zajednički s njima predstavili na CES-u', izjavio je predsjednik i osnivač Xi3-a Jason A. Sulivan za Kotaku.

 

Sulivan je u svojem izlaganju rekao još mnogo toga kao i to da ni Valve ni oni nikada nisu rekli da je Piston SteamBox, no za oko posebno zapinje dio u kojemu dotični kaže kako će Piston biti lansiran uz Windowsovu platformu, no na nj će se moći instalirati i Linux i svi ostali operativni sustavi. To se razlikuje od svega što smo dosad čuli o Pistonu s obzirom da je Valve tvrdio da će sav hardver koji će ili podržavati ili sami razvijati biti temeljen na – Linuxu.

 

S druge strane logična je odluka Xi3 da Piston bude lansiran uz Windows OS s obzirom da se na tom operativnom sustavu mogu zaigrati svi naslovi namijenjeni PC platformi dok bi se inzistiranjem na Linuxu prilično ograničili što su već ionako učinili odlukom da Piston stoji čak tisuću američkih dolara.

 

Čovjek je na kraju napomenuo i da je interes za Piston ogroman i da pretprodaja ide fantastično. Hoćete li im vjerovati u tom pogledu, odlučite sami.