Smucanje po Istri - gastro, eno ljubaf, dio prvi
Neka ovo bude jedna fotopriča našeg smucanja po Istri koje je zapravo, tek počelo!
Nastavilo se dabogda sve do trenutka kada tamo odlučimo i ostati. Da, da - ostati, dobro si pročitala, o Ti jedna Zdenka Gold odHouse of Gold koja si iz Zagreba odselila u Motovun i ne vjeruješ mi da se jednom želim skrasiti baš u toj Tvojoj Istri ;).
Mi smo Maja Danica Pečanić i Jelena Iva Nikolić (... i sve oko nas je crno bijeli svijet - ha! Loša fora ;)).
Zgodno je to što su nam tek u Kašteliru, tijekom jednog od vinskih doručaka na imanju obitelji Cossetto ukazali/primjetili da imamo po dva imena/osobnosti (?!) Maja Danicu, a ja Ivu!
E pa sve četiri smo uživale svim čulima tijekom petodnevnog, jesenskog smucanja po Istri koju ove jeseni/zime ne propustite posjetiti i isprobati sve što smo vam ovdje pokazale. S tendencijom da zapravo sami otkrijete i zavolite svaki kutak.
Ako vam u tome pomognu divni, istarski ljudi, kao i nama, onda ćete se ovdje uvijek vraćati i možda jednom - ostati.
Kao moja prijateljica Nataša koja je konačno dospjela u svoju Pulu, grad koji toliko voli i dobro poznaje da me njime/time uspjela - inficirati.
Pula je, za mene, postala grad u kojemu bih mogla obitavati. Najljepši grad na hrvatskoj obali. Pa si vi mislite ;).
Provest ćemo vas kroz Cuj vinski podrum i uljaru, pokazati vam kako se kuša maslinovo ulje u pogonima San Gurmana, Farmu Drijade koju je prije samo tri godine podigla čarobna žena od koza Hela Liverić. Tamo ima koze, konje
(+ shiatsu za konje + mladu, učenu šaptačicu konjima), vijetnamsku svinju Rožu, volontere, pse (brata od moje pasice Miše!) i još mnooogo toga lijepoga (kozji sir, primjerice).
Nastavit ćemo do Zrenja, u Agroturizam Tončić kod Sandra i sestre mu Orjete na fuže s tartufima i rakiju od kima. Sljedeće ćemo jutro započeti vinskim doručkom na imanju i u podrumima živopisne i ultratople obitelji Cossetto, naših domaćina.
Dobit ćete Draženov recept za pastrami (najbolji prijatelj Alfreda Cossetta) koji nije izvorno istarsko jelo, ali je bio tema razgovora. Na kraju ćete saznati što je Casa Svizzera i vidjeti par fotki Oprtlja i sablasnog Završja.
Pa da krenemo ...
Prva postaja; Imanje i mala uljara Cuj! Vinar i maslinar Danijel Kraljević svoja je vina i maslinova ulja nazvao po poštapalici koju je koristio njegov djed. Kada bi nešto htio reći započinjao bi sa; Cuj da ti rečen ... Na fotki pijemo (on) Cabernet Sauvignon i (ja) Muškat
Maslinova ulja i ...
... vina Cuj
Danijel Kraljević pažljivo sluša i profesionalno vrti čašu svog izvrsnog Caberneta
Jedan skroz bizaran, ali veseo trenutak uhvaćen Majinim fotografskim okom i brzim okidanjem
Lijepa Iva od San Gurmana koja je svoj vikend provela vodeći nas s jednog kraja Istre na drugi. Blažena :)
Danijel je izvjesio sve nagrade i diplome dragog mu prvorođenca Cuj-a.
Da, prvorođenca, jer se prema vinu i ulju odnosi kao prema živim bićima. Tako je to kad se život posveti stvaranju. Vina, ulja i svega što je - živo!
Pripustio nas je u vinski podrum, jer uljara još nije dovršena, gdje smo kušali mladu, još nedozrelu Malvaziju. Melinda Cossetto poznata je među vinarima kao stroga i pravedna, uvijek objektivna somelierka. Danijel je zbog toga voli i uvijek poziva na kušanje njegovih vina u fazama prije buteljiranja
San Gurmano je novi brand istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete, koje proizvodi MIH d.o.o.iz Poreča, tvrtka u vlasništvu Istarske županije. Ovo je prvi primjerda županijska tvrtka organizira otkup plodova maslina, pokreće vlastituproizvodnju maslinovog ulja te razvija novi brand. Stručni nastavak pročitajte klikom na link i nemojte slučajno ...
... zagristi maslinu ubranu sa stabla! Ne znam kako sam uspjela zadržati ovako ozaren izraz lica, vjerojatno zbog fotkanja, ali osjećaj je bio potpuno drugačiji od ovoga što se vidi. San Gurmano se bavi prodajom nasada maslina pa otud tolika stabla na fotkama. Nalazimo se naime u rasadniku
Kako se kuša maslinovo ulje? Pogledajte video na kraju članka. Ovo je početak; stavite ulje u staklenu posudu i grijete ga ručicama ...
Ulja koja smo kušali; ekstra djevičansko blagog i intenzivnog okusa
Među prikazanim se proizvodima, koji nisu inkognito, nalazi ocat od bazge koji mi je otkriće, kao i čovjeku prije mene. Recept je otkrio u Pavlinskom samostanu u Sv. Petru u šumi, malo ga doradio, osuvremenio, oplemenio i stvorio - octenu deliciju! Ocat od bazge spravlja se od malih, crnih bobica, dakle plodova bazge, a ne od cvjetova
Iva i ja u uljari, gledamo limene kantice maslinovog ulja. Genijalan proizvod i najbolji način čuvanja maslinovog ulja kojemu smetaju svjetlost i toplina.
U limenim je kanticama lišeno pristupa navedenih neprijatelja tako daduže traje
Evo kako izgleda jedna kantica nakon što joj je stavljena deklaracija i otisnut datum roka trajanja. Kantice ne možete kupiti u slobodnoj prodaji nego samo narudžbom kod San Gurmanovaca. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti, jer je ovako pakirano ulje zdravije i - bolje izgleda!
Kod Hele Liverić na Farmi Drijade vlada ljubaf, veselje i ...
... sloga ...
... ljudi i životinja!
Hela već ima sedamdesetak koza koje joj pomažu u proizvodnji vrhunskog, svježeg kozjeg sira (organic!), a ona im uzvraća neizmjernom ljubavlju i pažnjom. Naime, svaka koza ima svoje ime i Hela ih SVE raspoznaje i ZOVE po - imenu! Sedamdeset komada ... mili bože
Od silnog uzbuđenja nisam zapisala imena bar ove dvije koje su odstajale cijeli naš posjet k'o da su u izlogu :). Znam da jednu zove Manekenka, ali mi se čini da nije na fotografiji ...
Naravno da sam od sedamdeset zdravih koza zamijetila baš tu jednu kozicu invalida kojoj zadnja nogica nije u funkciji od rođenja i zato ne može s ostalim kozama na ispašu :(. Zato šeta oko štale i druži se s ostalim životinjama. Htjela sam je uzeti u Zagreb. Kao kućnog ljubimca. Kozice su mile i drage i plemenite životinje. Unatoč tome moji ukućani nisu reagirali s oduševljenjem.
Hela (u narančastom) je divan vodič kroz vlastitu farmu, jer doista živi to što radi, kao i svi gore navedeni fantasti; Cuj, Cossetti, Sandro, Orjeta ... I zato su joj priče toliko zanimljive. Čovjek se naprosto zaboravi dok je slušapa izgleda poput mene na ovoj fotografiji. S Heline lijeve strane stoji mlada šaptačica konjima koja s majkom živi na Helinom imanju. Sama je osmislila i izgradila poligon za konje, a majka joj se nedavno usavršila u shiatsu tretmanima također za - konje. Ma Istra kao da nije u Hrvatskoj! Napominjem to zbog toliko naprednih i zanimljivih ljudi i projekata koje sredina ne odbacuje ili osuđuje, pače koristi ih i razvija! Iako, svi će vam oni reći da nije tako bajno kako se čini, ali vjerujte mi naspram ostatka Lijepe naše - Istra je Svemir. Bez uvrede.
Opaki i podivljali, rasplodni kozorogi Jarac! Majstor oplodi po 30 komada dnevno i svejedno je - lud. Hela kaže da treba biti jako oprezan, zato smo na razumnoj distanci, jer dosta farmera strada od po(b)ludjelih rogatih mužjaka. Takvi rogati, znažni i agresivni mogu vas jednim udarcem odbaciti par metara ili nedajbože probosti rogovima.
Mišin brat! Miša je naša trogodišnja kujica koju smo dobili od Helinog brata Edvina. Njegova se kujica, Aja - Jack Russell terijer, dobro zabavljala jedno ljeto po Istri i nakon toga okotila 6 malih, smiješnih pasića. Toliko su bili slatki da ih je sve uspješno udomio. Čak je i Hela uzela jednog ;).
Mlade Boškarinke, ženke istarskog goveda iliti Boškarina. Rođendanski poklon Helinih prijatelja. Tko kaže da krave nisu lijepe životinje?!?!
Kozica Hela :). Kada vidite njezino stado postat će vam jasno da je to najveći i najljepši kompliment, a ne uvreda.
Treba vam mir? Osama? Kontakt s prirodom? Bijeg od svega što vas tišti? Volontirajte na Farmi Drijade. Spavajte u prirodi, u kamp kućici i svako jutro i predvečerje vodite kozice na ispašu. Smiruje um, hrani dušu, jača tijelo!
Javite se Heli na mejl: farma.drijade@gmail.com
Krajolik je idilično tolkienovski, koze civilizirane ;), društvo koje će vas pratiti - nezaboravno (psi, konji, Roža - vijetnamska svinjica, kokoši) ...
... nastavak slijedi sutra.
To be continued!
U međuvremenu pogledajte kako se kuša maslinovo ulje i ne zaboravite ga, osim pomirisati i malo zagrijati u posudici. Ovaj zgodan talijanski Amerikanac je preskočio taj korak. I bacite oko na limene kantice s maslinovim uljem. Zar nisu - za imat' u kuhinji?