5,2 po richteru

Snažan potres u Rusiji, epicentar u Bajkalskom jezeru: 'Mislili smo da će se kuća srušiti'

08.06.2022 u 18:16

Bionic
Reading

Snažan potres magnitude zatresao je Rusiju u 20:24 sati s epicentrom u Bajkalskom jezeru, javilo je rusko ministarstvo za izvanredne situacije, koje je navelo da je magnituda bila 8,4 po Richteru. No Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) ispravio je taj navod i objavio da je magnituda bila 5,2 prema Richteru. Kako je rusko ministarstvo izvijestilo na Telegramu, potres se najviše osjetio u ruskim regijama Burjatiji i Irkutsku

Lokalni mediji javljaju da je podrhtavanje tla trajalo najmanje 30 sekundi, a mnogi stanovnici zbog straha su istrčali na ulice.

Na aplikaciji EMSC-a građani su naveli da je podrhtavanje bilo strašno, da su čuli tutnjavu, a korisnici na višim katovima osjetili su dugo ljuljanje.

'Slabi udari 7-10 sekundi, zatim dva jaka po pet sekundi', jedan je od komentara na aplikaciji. Stanovnici grada Ulan-Ude govore da su se zidovi jako tresli i da su mislili da će se kuća srušiti.

Lokalni mediji tvrde da se radi o najjačem potresu u posljednje vrijeme.

'Preporučuje se načelnicima općina da prate situaciju i, ako je potrebno, da izvrše pregled oštećenih objekata. Znanstvenici će pratiti aktivnost naknadnih potresa', rekao je guverner Irkutske regije Igor Kobzev na Telegramu, a prenosi ruski portal RTVI.