TOPLINSKI UDAR

Splitska Hitna obara sve rekorde, evo što dovodi ljude u životnu opasnost

16.07.2024 u 20:35

Bionic
Reading

Dr. Dubravko Šola sa Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije rekao je reportkerki Dnevnika Nove TV Bruni Papić da je splitska Hitna samo u utorak od jutra imala 425 poziva ljudi za pomoć, od toga 125 intervencija što je otprilike pet puta više nego u zimskom periodu

Šola naglašava da od turista više dolaze mladi koji nemaju kronične bolesti, ali su i više izloženi suncu i skloniji nezgodama.

"Zbog velikih vrućina ne samo da je u opasnosti naš sustav u smislu niskog tlaka, kolabiranja, posebno srčanih bolesnika, neuroloških, nego s druge strane imamo i manjak koncentracije i nervoze što dovodi do većeg broja prometnih nesreća i nezgoda svake vrste, ne samo na cesti nego i na moru", rekao je Šola za Dnevnik Nove TV.

Šola upozorava da se nazove starije sugrađane koji žive sami i da im se ponudi pomoć, moraju se hidrirati i piti svoje lijekove, rashladiti prostorije u kojima se nalaze jer su oni najugroženiji.

Broj intervencija ovog ljeta je najveći dosada. "Ovako velike vrućine i ovakav broj turista uz Ultru je doveo do ovakve akumulacije", rekao je. Navodi da se Splitska hitna pred sezonu pojačala s jednim dodatnim timom, tako da u svakom trenutku imaju pet interventnih timova, ali u slučaju potrebe povlače timove iz Kaštela i Solina.

  • +11
Ultra u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U Hrvatskoj traje toplinski val. Meteorološkim rječnikom, svi smo u crvenom. Uz visoke temperature, dodatni problem stvara i posebno visoka vlažnost zraka koja je uz ove temperature vrlo opasna.

'Ljudsko tijelo ne uspijeva se hladiti, ne dolazi do isparavanja znoja kako bi trebalo i doslovno se pregrijava i pada krvni tlak', objasnio je meteorolog Ivan Čačić.