raspetljava se saga

Splitsku bolnicu vodit će HDZ-ovac koji je lani napustio Julija Meštrovića?

20.08.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Na natječaj za ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split, druge najveće i druge najvažnije bolnice u državi, prijavio se Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju ovog KBC, što je i on sam potvrdio za tportal

Natječaj je otvoren još nekoliko dana, a odluka o novom ravnatelju očekuje se do konca rujna. Kako se neslužbeno može doznati, Dolićeva prijava zasad je jedina.

'Zasad ne bih komentirao tijek natječaja', rekao nam je Dolić.

Radi se o zamjeniku bivšeg ravnatelja Julija Meštrovića u periodu od 2019. do 2023. godine, no kada mu je istekao taj mandat suprotno očekivanjima odbio je novi i opravdao se privatnim razlozima.

Zdravstvene tegobe

'Tada sam imao određenih zdravstvenih tegoba i odlučio sam se povući. Paralelno sam vodio Zavod, pa je to uzelo fizički danak', rekao nam je danas Dolić.

U to doba, na proljeće prošle godine, započeli su prvi problemi za dotadašnjeg ravnatelja Meštrovića: ministar zdravstva Vili Beroš naprasno smjenjuje predsjednika Upravnog vijeća bolnice i postavlja sebi bliskoga Matu Petričevića - upravo njih dvojica snimljeni su zajedno na nedavnom Thompsonovom koncertu u Imotskom - a potom Petričević 'okružuje' Meštrovića, najavljuje njegovu smjenu i zapravo čini sve kako bi se ovaj povukao.

Sve je kulminiralo prije dva mjeseca, kada Meštrović - inače jedini ravnatelj velikih hrvatskih bolnica koji nije član HDZ-a - više nije mogao podnijeti pritisak i podnosi ostavku, te se povlači u mirovinu dvije godine prije isteka mandata.

Upitali smo potencijalnog budućeg ravnatelja splitske bolnice Krešimira Dolića je li točna informacija da je u bliskim prijateljskim odnosima s predsjednikom Upravnog vijeća Petričevićem, no odgovorio nam je da će 'biti vremena za konkretnije razgovore'.

On sam, inače, formalno je član HDZ-a, no nikada se nije aktivno bavio politikom.

Obiteljski biznis

Njegov otac Ante Dolić utjecajni je solinski HDZ-ovac, jedan od osnivača ove stranke koji se odavno povukao iz aktivne politike i vodi obiteljski biznis - između ostalog ima hotel uz samo arheološko nalazište Salona u Solinu, ali koncesiju na splitsku plažu Kašjuni koju mu je dodijelila Županija pod vodstvom HDZ-a, oko koje već gotovo deset godina vladaju različite kontroverze.

Ondje se nalaze dva 'beach bara' za koje splitske gradska vlast tvrdi da su imaju djelomična rješenja za rušenje već sedam godina, ali i koji - slično kao 'Carpe Diem' na Paklenim otocima - emitiraju glasnu glazbu na otvorenom suprotno zakonu i pravilnicima o buci. No, tvrde u splitskoj gradskoj upravi, ni Županija ni država ne reagiraju na ove nepravilnosti i očito čekaju istek koncesije u rujnu iduće godine.