TOMAŠIĆ OSULA PALJBU

Srbi veličaju četnike u Srbu, a u Knin izbjegavaju doći

04.08.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Ruža Tomašić, predsjednica HSP Ante Starčević i europarlamentarka poslala je medijima, uoči sutrašnjeg praznika, priopćenje u kojem tematizira nedolazak predstavnika srpske nacionalne manjine na proslavu u Knin, Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti

'U danima koji prethode obljetnici vojno-redarstvene akcije 'Oluja' ponovno je aktualizirano pitanje nazočnosti legitimnih predstavnika srpske nacionalne manjine na središnjoj proslavi u Kninu.

Smatram kako je nedolazak na tu svečanost neodgovoran čin ljudi koji su vlastiti etnicitet pretvorili u profesiju. Vjerujem da kao predstavnici srpske manjine osjećaju poseban pijetet prema srpskim žrtvama koje su pale u ovoj akciji i smatram to sasvim prirodnim. Svakom su njegove žrtve najvažnije i najsvetije.

No, također smatram kako bi legitimni predstavnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj morali pokazivati lojalnost državi u kojoj politički djeluju i od koje žive, a ne samo manjinskom narodu kojem pripadaju.

Republika Hrvatska nije samo puka vreća s novcem u koju valja zagrabiti i naplatiti profesionalizaciju vlastitog etniciteta, već je ona političko-pravni subjekt čiji građani, neovisno o nacionalnosti, imaju i prava i obveze. A obveza je svih političkih faktora u državi poštovati temelje moderne Republike Hrvatske, među kojima se nalazi i vojno-redarstvena akcija 'Oluja', kojom je uspostavljen mir i ustavno-pravni poredak u odmetnutim dijelovima međunarodno priznate RH.

Tužno je gledati kako svake godine legitimni predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj pronalaze izlike za nedolazak na službenu proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu, dok u međuvremenu slave i veličaju četnički ustanak u Srbu u kojem je bilo puno više nevinih žrtava nego u 'Oluji'.

Tim i takvim postupcima se u ime građana srpske nacionalnosti vodi nekakva paralelna politika od one državne, što u konačnici najviše štete nanosi upravo njima. Korist pak ubiru oni koji od ove države žive kao profesionalni Srbi i koji znaju samo za prava, a ne i za obveze', zaključuje Tomašić.