vremenske neprilike

Niz požara kod Trogira i na Braču, nevrijeme stiglo do Dubrovnika, na Korčuli pala tuča

22.07.2023 u 14:45

Bionic
Reading

DHMZ je danas objavio crveno upozorenje za dvije regije - riječku i dubrovačku. U riječkoj regiji upozorenje je upaljen zbog grmljavinskog nevremena, a u dubrovačkoj zbog toplinskog vala.

23:02 Grmljavinsko nevrijeme stiglo je i do Dubrovnika. Na Korčuli je pala i tuča, javlja Dubrovački vjesnik.

22:26 Dalmatinski portal piše kako je na Braču aktivno nekoliko manjih požara na kojima su trenutno raspoređene vatrogasne snage s otoka. Jedan od njih je iznad Supetra.

Na trogirskom području planulo je šest požara nakon grmljavine. Pet ih je uspješno lokalizirano, aktivan je samo onaj u Segetu Gornjem.

21:00 Nakon grmljavine su se na području Dalmacije aktivirala dva požara.Planulo je na području Segeta Gornjeg te na otoku Braču na lokalitetu između Supetra i Mirca, javlja Dalmacija danas.

20:32 Olujna fronta stigla je do dalmatinskih otoka pred Trogirom i Splitom. Sijeva na Šolti, Braču i Hvaru, čuje se grmljavina te pada kiša.

19:49 Prema podacima sa stranice Lightning Maps, nad Kornatima sijeva. Olujna fronta kreće se u smjeru Splita.

19:34 Grmljavinsko nevrijeme prošlo je preko dijela kontinentalne Hrvatske. Za sada nema informacija o nikakvih štetama koje je prouzročilo.

18:35 S Radio Sljemena obavijestili su slušatelje kako je grom pogodio odašiljač na Sljemenu te se trenutno njihov program ne može emitirati dok se ne otkloni kvar.

Olujni oblaci nad Rijekom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic / Pixsell

18:18 DHMZ je izdao narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za srednji Jadran na potezu od Zadra do Splita te južne otoke moguć je prolazno jak i olujni vjetar, obilnija kiša i tuča.

  • +9
Mammatus oblaci nad Zadrom Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

17:55 Iz Vlade su priopćili u subotu da je radi koordinacije svih aktivnosti u otklanjanju posljedica snažnog olujnog nevremena koje je pogodilo velik dio Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s članovima Vlade, županima stradalih županija te predstavnicima svih nadležnih službi.

17:35 Promet autocestom kod Karlovca je jako otežan. Pada jaka kiša, sijeva i grmi.

17:25 Oluja je već stigla u Gorski kotar, a u dijelovima je pala i tuča, javljaju 24sata.hr.

16:50 Počela je padati kiša u Zagrebu i Karlovcu. Čuje se grmljavina. Crni oblaci nadvili su se nad Kvarnerom.

  • +5
Olujni oblaci nad Rijekom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

14:45 Kako objašanjavaju, crveni meteoalarm (koji znači da je vrijeme izuzetno opasno) je izdan zbog toga što je poslijepodne i navečer moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom. Vjerojatnost grmljavine DHMZ procjenjuje na veću od 80 %.

Za cijelu unutrašnjost Hrvatske također je izdan meteoalarm, ali narančasti (vrijeme je opasno), također zbog očekivanog grmljavinskog nevremena.

Za splitsko područje narančasti meteoalarm izdan je i zbog grmljavinskog nevremena i zbog visokih temperatura, a za dubrovačko područje je zbog visokih temperatura izdan crveni meteoalarm.

  • +43
Jak vjetar popraćen obilnom kišom poharao Novigrad i okolicu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

U nedjelju će biti djelomice, a na moru pretežno sunčano.Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla, a uz dnevni razvoj oblaka poneki pljusak moguć je u gorju te unutrašnjost Istre i Dalmacije. Vjetar slab, u gorju i na Jadranu i umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu od 22 do 27. Najviša dnevna od 28 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić