nadogradnja sustava

Stiže velika novost na e-Građane, evo što će se sve moći

17.04.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Vlada pripema jednu od najvećih nadogradnji sustava e-Građani, koji je omogućio pregled podataka koje o građanima ima država

Vlada priprema jednu od najvećih nadogradnji sustava e-Građani dosad, doznaje Jutarnji list.

Sustav, koji je omogućio pregled podataka koje o građanima ima država, izravno postavljanje zahtjeva za novom osobnom iskaznicom i putovnicom, kao i preuzimanje niza dokumenata za koje se prije trebalo ići na šaltere, sad bi mogao dobiti i pravno valjani poštanski pretinac za svakog građanina i svaku tvrtku u Hrvatskoj.

Novi Korisnički pretinac imat će takozvanu ‘digitalnu povratnicu‘ što znači da će pravno svako primanje obavijesti i dokumenata preko njega vrijediti kao i primanje preporučene pošte.

To znači da bi lansiranjem novog Korisničkog pretinca mogao doći kraj situacijama u kojima se o nekome vodi sudski postupak, a da taj to niti ne zna jer to piše na nekoj oglasnoj ploči ili je uručenje obavijesti pokušano u vrijeme kad ta osoba nije bila fizički na svojoj adresi.

U zdravstvu više ne bi bilo potrebe za situacijom u kojoj se nalazi, primjerice o raku, ne mogu dostaviti odmah i izravno građaninu. To također znači i da se sva službena državna rješenja, dozvole, sudske presude i slični dokumenti ubuduće mogu također slati odmah i izravno građanima na njihov Korisnički pretinac u sustavu e-Građani.

Jednako tako to znači i da bi se lažni, takozvani phishing mailovi s pozivima na plaćanja ili ispunjenje nekih zakonskih obveza iz, navodno, Porezne uprave, HGK i drugih tijela, ubuduće mogli efikasnije prevenirati.

Ovaj sustav trenutačno je u fazi beta testiranja.

Ivana Vukov, posebna savjetnica premijera i voditeljica agilnog tima, koji je izradio novi Korisnički pretinac, kaže da se ova nova funkcionalnost razvija godinu dana. Kaže kako će novi korisnički pretinac biti dostupan građanima koji ga žele koristiti, ali obvezu korištenja neće uvoditi. Napominje, ipak, kako bi tvrtkama i drugim pravnim subjektima novi korisnički pretinac mogao postati obvezan.

Novi Korisnički pretinac omogućila je nova digitalna osobna iskaznica, koja se izdaje od kolovoza 2021. godine.

Novi sustav ipak ima jedno ograničenje. Vukov kaže da neće funkcionirati kao ‘inbox‘ već isključivo kao pretinac.

'Novi Korisnički pretinac mjesto je isključivo prijema poruka i dokumenata koje državna i javna uprava šalje prema građanima i pravnim osobama, i građani te poruke mogu pohraniti ili proslijediti na svoj e-mail. Za komunikaciju prema državi tu su pak elektroničke usluge', zaključuje Vukov.