sa ili bez kriterija

Stop za bogataše: Kako to da Zadar i Split opraštaju dugove po drukčijim pravilima od Bandića?

31.10.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Split i Zadar šumom, Zagreb drumom. Tako bi se dalo sažeti odluke o otpisu dugova fizičkim osobama koje se donijela tri spomenuta grada, a sve temeljem Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je donijela država. Kako to da isti zakon različito tumače te strahuju li od tužbi, pitali smo zadarskoga gradonačenika Branka Dukića i splitskog pročelnika za financijsko upravljanje Dragana Brtana

Nakon što je Jutarnji list objavio da se, zbog odluke koju je na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića u rujnu jednoglasno donijela zagrebačka Gradska skupština, uz blokirane građane koji žive na rubu egzistencije sprema otpis duga do 10 tisuća kuna i brojnim tajkunima, bivšim sportašima, kontroverznim poduzetnicima, koji raspolažu tolikom imovinom da bi se teško mogli podvesti u kategoriju socijale, oglasio se i prvi čovjek Grada tvrdeći da se će staviti veto da se tim ljudima, pod cijenu tužbe, dug ne otpiše.

A oni su se, podsjetimo, u toj kategoriji našli jer odluka Gradske skupštine nije propisala nikakav kriterij prema kojem bi se nekom dug mogao otpisati. Razloge za to Bandić je obrazložio činjenicom da njih nema ni u zakonu temeljem kojeg je država otpisala 1,4 milijarde kuna za oko 150 tisuća ljudi, ali i dodao kako bi - da je kojim slučajem Zagreb propisao kriterije - bio izložen nizu tužbi, što će se, ustvrdio je, sigurno dogoditi Zadru, koji ih je uveo. A isto je učinio i Split.

  • +6
Milan Bandić o otpisu dugova milijunašima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kako Bandić namjerava staviti veto na odluku i onemogućiti da tajkuni, poduzetnici i sportaši čiji su računi blokirani ne uđu u kategoriju onih kojima će se dug oprostiti, nije objasnio.

S papirima ili bez njih?

Naime, za razliku od splitske i zadarske odluke, koja od građana traži da podnesu zahtjev i dostave potrebnu dokumentaciju kako bi se utvrdilo ispunjavaju li uvjete, zagrebačka kaže da Grad dug otpisuje 'samostalno bez potrebe podnošenja zahtjeva od strane dužnika'.

Jedan od načina da se stavi 'veto' je izmjena same odluke, odnosno uvođenje kriterija, od čega Bandić zazire jer smatra da je to suprotno zakonu.

ministar zdravko marić

Lokalnoj samoupravi odvezane ruke

Prema riječima ministara Zdravka Marića država je razmišljala o propisivanju socijalnih kriterija, ali se na njih nije odlučila, a lokalnoj samoupravi ostavljeno je na volju da sama odredi kako će to napraviti.

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, drži kako nema ničeg spornog u tome da je grad kojem je na čelu donio odluku kojem se dug otpisuje temeljem zahtjeva dužnika uz ispunjenje socijalnog ili imovinskog kriterija.

'Ne bih komentirao zagrebački slučaj i Bandićeve prozivke. Naša odluka utemeljena je u zakonu i ne pribojavamo se tužbi. Smisao zakona bio je da se pomogne socijalnim slučajevima, a ne onima koji raspolažu brojnim nekretninama i pokretninama', kazao je Dukić za tportal.

Sličnog razmišljanja bili su i u Splitu. Dragan Brtan, pročelnik gradskog Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling, također je istaknuo kako je intencija zakona bila više nego jasna: pomoći onima koji nemaju da se odblokiraju.

Ni u Splitu se ne plaše tužbi

'Nijedan zakon ne propisuje kriterije, cenzuse ili nešto slično. Ostavljeno je jedinicima lokalne samouprave da same donesu odluku na način na koji to žele. Split i Zadar su odlučili da će se dug otpisivati temeljem zahtjeva dužnika, a Zagreb je odlučio otpisati dug samostalno.

Zašto su se oni odlučili za drugu varijantu, u to ne bih ulazio. Odluka Grada Splita je utemeljena na zakonu i ne vjerujem da bi moglo doći do tužbi. Namjera zakonodavca bila je da se pomogne ljudima kojima to uistinu treba i mi smo to i napravili na način da smo utvrdili socijalni ili imovinski kriterij. Da smo postupili drukčije i omogućili oprost onima s brojnim pokretninama i nekretninama, ostali građani koji uredno plaćaju svoje obveze s pravom bi nas prozivali', zaključio je Brtan.