AUSTRIJSKi KLEINE ZEITUNG

'Stožer širi atmosferu državnog udara'

14.10.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Austrijske novine Kleine Zeitung iz pokrajine Koruška, koja ima dugu povijest sukoba oko dvojezičnih tabli, donose priču u najnovijim događanjima oko ćirilice u Hrvatskoj pod naslovom 'Oluja na gradske table u Vukovaru'

'Hrvatski grad Vukovar podsjeća na Korušku iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća', konstatiraju klagenfurtske Kleine Zeitung u svojem tekstu o sukobu oko uvođenja dvojezičnih tabli na državne institucije u Vukovaru, priči koja je već mjesecima – uz sukob s Europskom komisijom oko tzv. Lexa Perković – glavna hrvatska izvozna medijska roba na njemačkom govornom području. Sedamdesetih godina u Koruškoj je nastala velika svađa oko uvođenja dvojezičnih ploča za slovensku manjinu, koja je na kraju došla i do austrijskog Ustavnog suda. Poznati ekstremni desničar Joerg Haider je, pak, više puta u svojim predizbornim kampanjama napadao dvojezične ploče u Koruškoj te je i sam nekoliko njih paradno uklonio.

Kleine Zeitung odmah na početku teksta pod naslovom 'Oluja na gradske table u Vukovaru' konstatira sljedeće: 'Izgleda da hrvatska vlada lijevog centra stoji nemoćna pred protivnicima dvojezičnih tabli s latiničnim i ćirilićnim natpisima, odnosno na hrvatskom i srpskom jeziku.' Dalje se kaže da su 'prošloga tjedna opet nasilno uklonjene službene table', a sada su 'postale samorazumljive nacionalističke akcije protiv srpske manjine u Hrvatskoj'. Kleine Zeitung napominje da su zaredale akcije 'skidanja ćirilićnih tabli i pisanja antisrpskih parola', a da je predsjednik 'desnokonzervativnog HDZ-a' Tomislav Karamarko optužio 'Vladu za eskalaciju situacije'.

Karamarko je optužio Vladu I da provodi 'masakr nad Vukovarom koji je masakr već doživio tijekom rata', a Kleine Zeitung napominje da u ovom gradu vlast imaju socijaldemokrati. Hrvatski premijer Zoran Milanović, pak, ponavlja da se 'zakon mora provoditi', dok je Tomislav Josić iz 'stožera za obranu hrvatskog Vukovara' (koji Kleine Zeitung u svojem članku sustavno stavlja pod navodnike) dao Vladi ultimatum od 14 dana da 'ukloni ploče jer će nakon toga padati i fasade'. Josić i ekipa, piše Kleine Zeitung, 'šire atmosferu državnog udara', a već su 'dvaput odbili pozive iz vlade na dijalog'.

Ističe se da lijevi i liberalni mediji djelovanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pripisuju starim receptima HDZ-a, kada je ta stranka u opoziciji, jer je HDZ 'od 2000. do 2003, kada je SDP bio na vlasti, također instrumentalizirao ratne veterane'. Na kraju članka napominje se da je pojačano prisustvo policije u Vukovaru te se još citira i 'ministra branitelja Predraga Matića, koji je i sam iz Vukovara', koji ističe da 'stožer želi izazvati društvenu krizu'.