POSLIJEPODNE I NAVEČER

Superćelijska oluja gmiže uz slovensku granicu i prijeti Hrvatskoj: Ovaj put ugrožen je i Zagreb

02.08.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Jučerašnja prognoza iz susjedne Slovenije najavljivala je prolazak olujnog pojasa nad Kvarnerom i Istrom, no superćelija koja je nastala nad Italijom ipak se ponešto 'ispuhala', pa su zabilježeni tek jaki vjetrovi s munjama i gromovima. Danas je pak izgledno da bi izolirane oluje mogle u popodnevnim i večernjim satima zakačiti dijelove Zagorja i Zagreba

Slažu se oko toga i službeni i neslužbeni izvori. Hrvatski DHMZ danas je za veći dio zemlje izdao žuta i narančasta upozorenja zbog mogućih lokalno jačih grmljavinskih nevremena s prolazno jakim i olujnim vjetrom u gorskoj Hrvatskoj te osobito noćas i ujutro na sjevernom Jadranu. Žuto upozorenje, koje je bilo izdano za Zagreb i okolicu, u međuvremenu je podignuto na narančastu razinu.

Isto, narančasto upozorenje izdala je i slovenska Agencija za okoliš (Arso), a jučer je pogodila prognozom pljuskova i vjetra u primorskom dijelu zemlje i u Istri, dok danas upozorava na tuču. Na njihovim stranicama nalazi se i interaktivna karta koja prognozira vjerojatnost tuče temeljem petominutnih radarskih mjerenja.

Nešto detaljniji su s popularne stranice Neurje.si te pišu da je u poslijepodnevnim satima, kao posljedica dolaska fronte i visoke vlage, moguć razvoj izoliranih nevremena. Uz visoku vrijednost potencijalne konvektivne energije (MLCAPE između 1500 i 2000 j/Kg) i povoljan helicitet (lokalno), danas ponegdje može nastati nevrijeme s tučom i jakim pljuskovima.

Modeli pokazuju najviše uvjeta za nastanak jakih oluja za pojas iznad središnje i istočne Slovenije te za okolicu Novoga Mesta i Krškog, uz samu hrvatsku granicu. Ovoga puta nećemo govoriti o prolasku olujnog pojasa s jakim vjetrovima, kao što je to bio slučaj jučer, već o nastanku pojedinačnih izoliranih oluja, pri čemu s Neurja ne isključuju mogućnost nastanka superćelije.

Sudeći prema prognozi modela visoke rezolucije, najviše burnog vremena možemo očekivati ​​na području koje je na njihovoj karti prognoze oluja označeno narančastom bojom. U Hrvatskoj to područje pokriva pojas uz granicu, Zagreb i Zagorje. Prema večeri u okolici Novog Mesta može se stvoriti jaka oluja koja će se kretati u smjeru Zagreba, zaključuju s Neurja.