muke po prvosuđu

Sutkinja 31. put udaljena od sudačke dužnosti, a suđenje joj traje godinama

05.07.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) na jučerašnjoj je sjednici sutkinju Općinskog suda u Zadru, Antoniju Božinu, suspendiralo trideset i prvi put

Prije skoro osam godina, 3. studenog 2016. po nalogu USKOK-a policija ju je uhitila, a do danas kazneni postupak protiv nje nije okončan.

Kako su prije nešto više od pola godine kazali za N1 u Državnom sudbenom vijeću oni ne mogu stegovno procesuirati suce ako se istovremeno protiv njih vodi kazneni postupak.

Podsjetimo, Uskok je, nakon provedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv benkovačke sutkinje Božine i vlasnice agencije za nekretnine Gordane Alavanje koja je sutkinji navodno davala mito kako bi pogodovala njenim klijentima te ju time poticala na zlouporabu položaja i ovlasti.

U optužnici tužiteljstvo tvrdi da je sutkinja benkovačke službe Općinskog suda u Zadru od vlasnice agencije navodno primila najmanje 30.700 kuna i 200 eura.

Tužiteljstvo sumnja da je sutkinja od početka veljače do 3. studenoga 2016. u Benkovcu i Obrovcu nakon što joj je Alavanja predavala dokumentaciju svojih stranka, kao i dokumentaciju potrebnu za pokretanje sudskog postupka koju je pribavljala po sutkinjinoj uputi, "u najmanje 17 predmeta, sačinjavala tužbe radi utvrđenja prava vlasništva, znajući da će ti predmeti njoj biti dodijeljeni u rad i da će u istima kao uređujući sudac donositi odluke".

Nakon što su joj tako formirani predmeti dodijeljeni u rad sutkinja je preko agentice njenim strankama davala upute o tome što će ih pitati i kako će iskazivati, kako bi mogla donijeti presudu u njihovu korist.

'Zatim je, sukladno dogovoru, zakazivala rasprave i donosila odluke' za što je od Alavanje navodno primila najmanje 30.700 kuna i 200 eura, izvijestio je u travnju 2017. Uskok na svojoj internetskoj stranici ne navodeći imena optuženih.