ljetni raspust

Zastupnici otišli na ljetni odmor, Jandroković: Želim da se u dobrom zdravlju nađemo sredinom rujna

12.07.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je potvrdio više izbora i imenovanja, među kojima imenovanje zamjenice pučke pravobraniteljice kao i izbor članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) iz redova zastupnika

Jednoglasno je donesena odluka da se za zamjenicu pučke pravobraniteljice imenuje Sedina Dubravčić, dosadašnja savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove.

Ona je odmah i prisegnula da će se u radu držati Ustava i zakona te poštovati pravni poredak Republike Hrvatske.

Za dva člana Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika Hrvatskog sabora izabrani su Mišel Jakšić (SDP) i Željko Lacković (stranka Nezavisni), a za dva člana Državnoodvjetničkog vijeća Tonči Restović (SDP) i Ivan Malenica (HDZ).

Osim toga, Sabor je imenovao devet članova Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova. To su: Antun Čavčić, Dubravka Grozdanović, Teo Giljević, Stjepan Jurenec, Milan Jurković, Nenad Rukavina, Marijan Šuperina, Ivan Zidarević i Vlatka Županec.

Potvrdio je i zamjene u saborskim klupama za zastupnike koji odlaze u Europski parlament.

Gordana Bosanca (Možemo!) mijenja Marin Živković, HDZ-ove Davora Ivu Stiera i Nikolinu Brnjac mijenjaju Željko Turk i Anđelka Salopek, a umjesto Stephena Nikole Bartulice (Domovinski pokret) dolazi Ivica Mesić.

Prisegnuli novi zastupnici

Novi zastupnici odmah su položili i prisegu.

Izglasane su i izmjene u više saborskih odbora zbog prestanka mandata zastupnicima ili zbog stavljanja mandata u mirovanje.

Glasanjem je Sabor završio redovno proljetno zasjedanje i zastupnici odlaze na ljetni odmor koji po Ustavu traje do 15. rujna.

Jesensko zasjedanje, umjesto u zgradi na Trgu svetog Marka, koja ide u obnovu, započeti će u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman“ na Črnomercu. Obnova zgrade Sabora potrajat će dvije, tri godine.

"Želim da se u dobrom zdravlju nađemo ponovno sredinom rujna i to u novom prostoru", zaključio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.