znanstvena rasprava

Peternelu zasmetao okrugli stol 'Možemo': Trolaju nas, Kekin: Vrijeme nije slučajno

09.07.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Uoči sutrašnjih okruglih stolova DP-a i Možemo! o pravima muškaraca koji javno mole te o nasilju nad ženama, Igor Peternel (DP) rekao je u Saboru da ih Možemo! 'trola' jer je organizirao skup kada i oni, a Ivana Kekin uzvratila kako su to namjerno učinili i da žele raspravljati znanstveno

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel najavio je u utorak da će u suradnji s udrugom U ime obitelji Željke Markić organizirati okrugli stol na temu „Predstavljanje Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini“.

Istaknuo je da će se na okruglom stolu iznijeti niz egzaktnih povreda ljudskih prava u javnom prostoru skupina muškaraca, koje mole svake prve subote u mjesecu diljem Hrvatske na gradskim trgovima.

„Tu se radi o povredi prava na slobodu govora i slobodu izražavanja, osnovnih prava onih koje medijski mainstream ne želi uzeti u svoju zaštitu, već selektivno promovira samo prava ideološki podobnih skupina, a druge u najmanju ruku zaboravljaju”, ocijenio je Peternel.

Peternel: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nije nepristrana

Istaknuo je da Klub zastupnika Možemo! ide sa svojim 'paralelnim okruglim stolom', točno u vrijeme kada je Domovinski pokret već ranije zakazali svoj okrugli stol.

"Možemo! ide 'trolati' naš okrugli stol i zapravo sprječavati kvalitetnu javnu raspravu”, rekao je Peternel.

Dodao je da na okrugli stol Možemo! dolazi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dok na DP-ov šalje svog zamjenika.

Peternel je ocijenio da se pravobraniteljica odazvala okruglom stolu Možemo! "jer nije nepristrana kao što bi trebala biti, nego je dio njihovog ideološkog miljea".

„Zašto se želi onemogućiti kvalitetna javna rasprava, zašto se oni boje doći na naš okrugli stol i razgovarati, kao što se ja ne bojim i nikada se nisam bojao dolaziti na njihov. Vrlo rado bih, da nije u isto vrijeme kada i naš, došao na njihov okrugli stol i dokumentirano raspravljao o temi o kojoj su organizirali, možda s potpuno drugačijeg stanovišta, ali bih razgovarao. Oni na DP-ov okrugli stol ne žele doći i idu trolati naš skup organizirajući svoj”, kazao je Peternel.

To smatra nekorektnim i to zapravo pokazuje - jesu li ti ljevičari liberalni i jesmo li mi zadrti i bojimo se javne rasprave, dodao je.

Mislim, kaže Peternel, da je upravo obrnuto i da se mi ne bojimo nikakve rasprave jer su argumenti na našoj strani, a oni, očigledno, imaju problem s argumentacijom, pa idu 'trolati' tuđe skupove.

Kekin: Namjerno smo organizirali svoj okrugli stol kada i DP

Ivana Kekin iz Možemo! na optužbe Peternela da su namjerno organizirali svoj okrugli stol kada i DP i da nisu spremni na konstruktivnu raspravu potvrdila je da njihov odabir vremena nije slučajan, i da je to njihov odgovor na, kako ocjenjuje, kontinuirane i intenzivne nasrtaje na ženska prava u javnom prostoru, a sada i u Saboru.

„Odlučili smo odgovoriti na to na način na koji političari i trebaju razgovarati, a to je, prije svega, činjenično i znanstveno utemeljena rasprava u kojoj će diskutirati oni koji se već desetljećima bave tim pitanjem, poput pravnica koje se bave pravom u području nasilja nas ženama i doajenkama zaštite žena od nasilja u Hrvatskoj i o ljudima koji su se bavili znanošću o antirodnim pokretima i utjecaju patrijarhata na stopu nasilja nad ženama u ovoj zemlji”, izjavila je Kekin.

Dodala je da Hrvatska ima izrazito visoku stopu nasilja nad ženama i po tome smo treći u Europi.

"Važno je da počnemo, ako želimo razgovarati u kategorijama roda, razgovarati o tome zašto je jedan rod u ovoj zemlji na taj način ugrožen", a pravobraniteljica je na okrugli stol Možemo! pozvana kao panelistica kako bi dala i institucionalni okvir koji se tiče prava žena na život bez nasilja, kazala je Kekin, odgovorivši Peternelu.

"Vjerujem da je u tom smislu izabrala, s obzirom da je ovdje pozvana kao panelistica, da na drugi okrugli stol DP-a pošalje nekog od svojih vrlo kvalitetnih zamjenika", dodala je Kekin.

Tema okruglog stola u organizaciji Možemo! je „Antirodni pokreti i nasilje nad ženama“.

Bauk: Neka cvjeta tisuću okruglih stolova

Prepirke između dviju stranaka oko okruglih stolova SDP-ov Arsen Bauk je komentirao riječima - „neka cvjeta tisuću okruglih stolova”.

Koliko god ima dvorana, može se organizirati okruglih stolova, a parlament i služi tomu da se čuju različita mišljenja, ustvrdio je.

Kritike Domovinskog pokreta što pravobraniteljica neće doći na njihov okrugli stol, Bauk je popratio komentarom – 'što se tiče tih tema, sve ono što njih smeta meni je drago, a vjerojatno je i obratno'.