ženska prava

Mrak Taritaš o Rodnim studijima: Kao da živimo pod talibanskom okupacijom

09.07.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Klub HSS-a, GLAS-a, DOSIP-a) poručila je u utorak da rodni studiji već desetljećima postoje na brojnim zapadnoeuropskim sveučilištima, a kod nas se ta tema koristi za novi val populizma

Rodni studiji, koji su najavljeni na Filozofskom fakultetu u Zagreb, samo će obuhvatiti dosadašnje, postojeće kolegije na tom fakultetu, pojasnila je u slobodnom govoru Mrak Taritaš prozvavši Suvereniste, Most i Domovinski pokret da to koriste za novi val populizma.

"Kao da živimo pod talibanskom okupacijom, javljali su se jedan po jedan da zagrme kako neće dozvoliti fakultetski studij”, rekla je.

"U strahu od ženskih prava i individualnih sloboda i u želji da ih unazade što više, Suverenisti, Mostovci i Domovinski pokret pozivaju se na bauk rodne ideologije, koji nigdje u stvarnom svijetu, i ni u kakvim studijima i konvencijama ne postoji, podvaljuju nam sulude priče o teroru manjina i krivca za sve boljke našeg čovjeka pronalaze u ženama i manjinama.”, kazala je Mrak Taritaš.

"I to je rodna ideologija - pokret kojim se lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja”, dodala je zastupnica.

Anja Šimpraga (Klub SDSS-a) u slobodnom govoru upozorila je da više od tri godine od kada je donesen zakon o proglašenju Parka prirode Dinara još nije osnovana javna ustanova, zbog čega je cijelo to područje turistički, gospodarski i znanstveno nedovoljno iskorišteno. Vrijeme je da u općini Kijevo bude sjedište Parka prirode Dinara i da se zaštiti rijeka Una i Štrbački buk, pozvala je.

Ivica Baksa (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) založio se za veći nadzor nad radom agencija za naplatu potraživanja. Unatoč svim dokazima o neetičnom poslovanju i nemaru prema privatnosti HNB im i daje izdaje licence za rad, kazao je Baksa dodavši da HNB treba štiti interese građana a ne interese utjerivača dugova.