RED VRUĆINA, RED OSVJEŽENJA

Sutra vruće do +37, potom malo svježije

13.07.2012 u 09:26

Bionic
Reading

U narednim će se danima, osobito u unutrašnjosti Hrvatske, vedro, sunčano i vruće vrijeme izmjenjivati s povremenim osvježenjima tijekom kojih se mogu očekivati mjestimična kiša i pljuskovi, najavljuju prognostičari

Subota će kopnenom području donijeti pretežno sunčano i toplije vrijeme. Više oblaka očekuje se poslijepodne i navečer, i to osobito u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu zemlje, gdje će se do kraja dana mjestimice pojaviti pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar pa će biti vruće i sparno uz najvišu dnevnu temperaturu između 30 i 35°C. S dolaskom fronte u večernjim i noćnim satima moguće je grmljavinsko nevrijeme.

Na Jadranu će u subotu i dalje biti sunčano i vruće, uz više oblaka na sjevernom dijelu krajem dana. U noći na nedjelju u Istri i na riječkom području mogući su neverini. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Najviša temperatura kretat će se od 31 do 37°C!

U nedjelju će u kopnenom području ponovno biti oblačnije i svježije, mjestimice s kišom i pljuskovima. Više kiše očekuje se u noći i ujutro u središnjim i gorskim krajevima, a manje u Slavoniji. Poslijepodne su moguća i dulja sunčana razdoblja. Zapuhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će temperature biti između 22 i 27°C.

Na Jadranu će u nedjelju biti djelomično sunčano uz mogućnost lokalnih neverina. Zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana proširit će se prema jugu. Najviše temperature kretat će se od 28 na sjevernom do 34°C na južnom dijelu.

U ponedjeljak će u kopnenom području biti promjenjivo i svježe, ponovno s mjestimičnom kišom i pljuskovima, osobito ujutro. Poslijepodne slijedi postupno razvedravanje. Najviše dnevne temperature kretat će se od 21 do 26°C.

Na Jadranu će u ponedjeljak biti pretežno sunčano. Postojat će mogućnost za rijetki lokalni pljusak. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura te sjeverozapadni vjetar. Temperature zraka bit će ugodnije i kretat će se između 26 i 30°C.

U utorak će u unutrašnjosti biti više sunca, ali u popodnevnim satima postoji mala mogućnost za pljusak. Jutro će biti svježe uz temperature od 10 do 15°C, a najviše dnevne kretat će se od 22 do 26°C.

Na Jadranu će u utorak biti sunčano, a bura i sjeverozapadnjak postupno će slabjeti, pa će i temperature u većini mjesta ponovno dosegnuti 30°C.

Sredina tjedna cijeloj Hrvatskoj donosi sunčano i ponovno toplije vrijeme – i na kopnu će opet biti preko 30°C. Sljedeća promjena vremena moguća je ponovno oko vikenda, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

14. srpnja 1000. godine zabilježena je jaka suša zbog koje su presušile sve europske rijeke.

15. srpnja 1841. tuča je u Bistri kraj Zagreba ozlijedila mnoge seljake na polju.

16. srpnja 1940. zabilježeno je orkansko nevrijeme u Slavoniji.