ANKETE POKAZALE

Talijani ne vjeruju Berlusconiju

05.02.2013 u 18:44

Bionic
Reading

Većina birača ne vjeruje obećanju bivšeg premijera Silvija Berlusconija da će smanjiti poreze pobijedi li na izborima krajem mjeseca, pokazuju dvije ankete unatoč njegovu iznenadnu prijedlogu da će Talijanima vratiti sav novac uplaćen na ime nepopularnog poreza na nekretnine IMU

Berlusconi je na Milanskome sajmu u nedjelju najavio da će, pobijedi li na izborima 24. i 25. veljače, 'nova vlada već na prvoj sjednici odobriti povrat poreza na prvu nekretninu uplaćen u 2012.', a tu je najavu premijer Mario Monti nazvao kupovanjem birača.

Anketa, koju je u ponedjeljak navečer objavio insitut Demopolis, govori da 51 posto Talijana ne vjeruje Berlusocnijevu obećanju da će odmah ukinuti IMU i vratiti uplaćeni novac.

Uzdrman seksualnim skandalom 76-godišnji Berlusconi morao se povući s dužnosti koju je preuzeo tehnokrat Mario Monti u studenome 2011., dok je Italija klizila u dužničku krizu sve sličniju onoj u Grčkoj.

Berlusconi
je godinu dana bio u sjeni da bi u prosincu sve zapanjio najavom kandidature i sada se približio favoritima, lijevome centru. Berlusconijeva komunikacijska vještina i stalni napadi na Montijeve poreze uzdrmali su ulagače koji strahuju od nestabilnosti.

Anketa koju je proveo SWG pokazuje da je Berlusconi kandidat najmanje vjerodostojan u pitanju poreza među svim vođama koji će se natjecati krajem veljače. Njegovu obećanju vjeruje tek 18 posto ispitanika.

Čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani, koji je i dosad vodio po anketama, najuvjerljivi je kandidat s 27 posto potpore, prema toj anketi. Monti je pak na četvrtom mjestu, ispred Berlusonija


Dužnosnik SWG-a Maurizio Pessato rekao je za Reuters kako vjeruje da je Berlusconijevo dizanje iz pepela isprva iznenadilo, no sada je šok prošao i birači više ne vjeruju u smanjenje poreza.

Prema anketi SWG-a lijevi centar bi dobio 33,6 posto ili 0,8 posto više nego prije tjedan dana te 5,5 posto više od Berlusconijeve koalicije desnog centra.

Demokratska stranka (PD), najveća u skupini lijevog centra, pretrpjela je zbog skandala oko optužaba za korupciju u banci Moonte dei Paschi s kojom ima povijesne lokalne veze u Toskani. Zato je prošli tjedan imala 1,6 posto manju potporu, prema anketi SWG.

Pessato predviđa da Bersani neće dobiti dovoljno glasova za nadzor nad Senatom te bi morao u savez s Montijem. U donjem domu mogao bi pak osvojiti uvjerljivu većinu, drži Pessato.

Anketa SWG daje Montiju 13,3 posto što je jedan posto manje u odnosu na prije tjedan dana.

Monti nije uspio ostvariti nade ulagača i stranih vlada da će radikalno restrukturirati diskreditirani talijanski politički sustav i provesti poreznu reformu.

Čak ga je pretekao pokret đenoveškog glumca Beppea Grilloa koji se drži na stabilnih 18 posto. Grillo je privukao birače bijesnih zbog duboke recesije i niza političkih skandala. Nije štedio ni Montija kojega naziva 'Rigor Montis', a tradicionalne političare 'zombijima'.

Pietro Vento
iz instituta Demopolis drži da 60 posto birača odgađa odluku za koga glasovati sve do izlaska na biralište.

SWG drži da su Berlusconijevi najuporniji glasači poduzetnici, kućanice i osobe koje se samozapošljavaju i podržavaju ga unatoč nizu njegovih seksualnih skandala u koje je bila uključena i maloljetnica.