SPAŠAVANJE GOSPODARSTVA

Talijani razbijaju europske sankcije Putinu?

16.12.2015 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon što je iz Bruxellesa jutros procurila vijest da će svih 28 članica Europske unije dati glas za nastavak gospodarskih sankcija Rusiji, zabrinuti talijanski industrijalci pokreću kampanju kojom će vladi u Rimu pokušati pojasniti negativne posljedice koje zbog sankcija trpi talijanska industrija

Ernesto Ferlenghi, predsjednik tvrtke Confindustria Russia koja savjetuje talijanske gospodarstvenike i potiče poslovnu suradnju između Italije i Rusije, izjavio je za njemačke medije da će talijanska vlada zahtijevati detaljniju raspravu oko daljnjih sankcija radije nego automatski produžiti sankcije Moskvi za idućih šest mjeseci, što smatra odrazom opravdane brige talijanskog industrijskog sektora.

‘Ako se sankcije nastave idućih šest mjeseci, talijanska, ali i europska industrija naći će se u izuzetno nepovoljnom položaju. Produžetak sankcija osobito će pogoditi talijansku prehrambenu industriju koja već pati zbog ruskih protusankcija, dok su građevinska te tehnološka industrija zbog prekida gospodarskih odnosa s Rusijom već na koljenima’, izjavio je Ferlenghi za njemački magazine Deutsche Wirtschafts Nachrichten, podsjetivši kako su spomenute tri industrijske grane ključne za talijanski izvoz.

Ferlenghi je podsjetio da je zbog sankcija prekinuta talijansko-ruska suradnja u istraživanju fosilnih goriva u Arktičkom oceanu, naglasivši pritom kako je nužna tješnja geopolitička suradnja Rusije i Europe, posebice kada je u pitanju borba protiv terorizma na Bliskom istoku.

‘Ako se ne možemo ujediniti s Rusijom u borbi protiv terorizma, ne bismo trebali i nadalje izolirati Moskvu, jer Europa bez Rusije ne funkcionira, kao što i Rusija ne može bez Europe’, izjavio je biznismen dodajući da talijanska vlada pokušava iznaći rješenje kojim bi se prekinule sankcije i nastavila bliska gospodarska suradnja.

Podsjetimo, čelnici EU ovog tjedna trebaju razmotriti mogućnost nastavka sankcija protiv Rusije i to nakon prošlotjedne rasprave u kojoj je talijanska vlada zatražila daljnje razmatranje prijedloga, a ne njihovo automatsko produljenje. Sankcije koje su trenutno na snazi protiv nekih ruskih tvrtki i pojedinaca, produžene su u srpnju 2015. godine, a potrajat će, ako se ne produže, do 31. siječnja iduće godine.

Iz Bruxellesa, pak, unatoč talijanskom prijedlogu stiže neslužbena vijest iz visokopozicioniranih krugova da će se Rusiji produžiti sankcije za dodatnih šest mjeseci.