vremenska prognoza

Zbog toplinskog vala izdan crveni meteoalarm, evo gdje će biti najviše temperature

12.08.2024 u 07:17

Bionic
Reading

Pretežno sunčano i vrlo vruće, kratka je vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak, a ništa hladnije neće biti ni ostatak tjedna

Vjetar će danas biti većinom slab. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, poslijepodne jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka uglavnom od 33 do 38 stupnjeva, prognoza je DHMZ-a.

Za cijelu Hrvatsku izdan je meteoalarm kojim se upozorava na vrlo visoke temperature. Za obalno područje izdan je crveni, za unutrašnjost narančasti, a za istok Hrvatske žuti meteoalarm, no u svim tim regijama prognozira se temperatura iznad 35 stupnjeva. Podsjetimo, žuti meteoalarm znači da je vrijeme potencijalno opasno, narančasti da je opasno, a crveni da je izuzetno opasno.

Ni sljedećih neće biti ništa hladnije, s obzirom na to da je Hrvatska u još jednom toplinskom valu. Štoviše, sljedećih dana bit će još i toplije, pa se i meteoalarm pojačava iz dana u dan, tako će do petka gotovo cijela Hrvatska biti 'u crvenom', a samo će Zagrebačka regija biti 'u narančastom'.

Za utorak se najavljuje razvoj naoblake uz malu vjerojatnost za lokalne pljuskove s grmljavinom, ponajprije u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, no ni to neće značajnije utjecati na temperaturu, pa iz DHMZ-a upozoravaju građane na oprez i ne previše izlaganja suncu te na redovno uzimanje tekućine.

  • +81
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL