incident u pojasu gaze

Tenk pregazio osinjak, odmazda osa bila je kobna za 12 izraelskih vojnika

13.05.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Dvanaest izraelskih vojnika ozlijeđeno je nakon što ih je napao roj osa u južnom pojasu Gaze, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF)

Vojska je rekla da se incident odigrao u petak kada je tenk nenamjerno uznemirio gnijezdo, što je navelo insekte na osvetu, piše The Times of Israel.

Medicinski centar Sheba u Tel Hashomeru primio je ranjene vojnike na liječenje, a jednom je bila potrebna intenzivna njega, navodi se u izvješću. Bolnica je priopćila da se niti jednom od vojnika stanje nije pogoršalo i da nitko od njih nije u opasnosti, piše The Times of Israel.

IDF je u izjavi za Business Insider rekao: 'Kao dio IDF aktivnosti u južnom Pojasu Gaze, IDF snage su nagazile na osinje gnijezdo. Kao rezultat toga, 11 vojnika je ubodeno i evakuirani su u lakšem stanju kako bi dobili liječničku pomoć u bolnici. Još jedan vojnik IDF-a je evakuiran u srednje teškom stanju.'

Iako se ovaj incident nije pokazao kobnim, napadi rojeva mogu biti smrtonosni.

Bizarni napad ose posljednji je u nizu nesreća i pogrešaka koje prate IDF-ovu kampanju u Gazi.

Incident u Gazi dogodio se usred operacije koju je vodila Južna brigada Divizije za Gazu u pograničnom području nasuprot izraelske zajednice Nirim.

Prema Medicinskom centru Sheba, neke od trupa su patile od alergijskih reakcija zbog uboda stotina osa - situacije s kojom se medicinski stručnjaci prije nisu susreli u takvim razmjerima, piše The Times of Israel.

Izraelska bolnica odgovorila je mobiliziranjem odjela intenzivne njege, anestezije, toksikologije i oftalmologije kako bi osigurala odgovarajuće liječenje pogođenih vojnika.

Dana 7. listopada, napad Hamasa na Izrael rezultirao je s 1143 ubijena, uključujući 767 civila i stotine vojnika.

Od tada su izraelske osvetničke ratne operacije ubile gotovo 35.000 Palestinaca u Gazi.