iza kulisa u hdz-u

Teška bitka za mjesto splitskog župana: Boban ili Čogelja, 'stari' ili 'mladi'?

23.10.2024 u 12:44

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i njegov današnji zamjenik Stipe Čogelja još uvijek figuriraju kao najizgledniji kandidati HDZ-a na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Boban ima ambiciju ići po svoj treći mandat župana dok je Čogelja prije nekoliko tjedana također kazao da je 'spreman preuzeti odgovornost'. U ovoj stranci sa zanimanjem se prati ishod borbe koju mnogi tumače kao obračun 'starih i mladih'

Dvojba je trebala biti razriješena do prošlog vikenda, kada se u Šibeniku održavao Sabor HDZ-a, no sve je prolongirano za tjedan ili dva. Informacije tportala govore da i dalje traju žestoka lobiranja usmjerena na predsjednika stranke Andreja Plenkovića, ali i da se na terenu neke članove nastoji 'preodgojiti'.

'Zadnja je njegova, no jasno je da Plenković neće ići protiv prevladavajućeg stava na terenu. Odgodio je odluku jer ondje nema ni naznaka konsenzusa', kaže jedan od tportalovih sugovornika iz ove stranke.

Slična situacija je s HDZ-ovim kandidatima u još nekoliko županija: u Dubrovačko-neretvanskoj ambiciju za još jedan mandat pokazuje Nikola Dobroslavić, a napunio je zavidnih 75 godina. Vrh stranke skloniji je pomlađivanju, ali čak ni predsjednik županijskog ogranka stranke Blaž Pezo ne bi se kandidirao. Ako baš ne mora, odnosno ako mu to ne bude 'snažno sugerirano'.

Era župana Božidara Longina u Zadarskoj županiji također se bliži kraju, čemu svakako pridonosi podatak da je na izborima 2021. godine na jedvite jade pobijedio u drugom krugu. I ondje HDZ planira pomlađivanje pa bi se kao kandidat za župana trebao pojaviti današnji državni tajnik Josip Bilaver. Njemu je to već 'sugerirano'.

Sabotaža kandidature

No u Splitsko-dalmatinskoj županiji proces pomlađivanja ne ide previše glatko, dapače.

Radi se o županiji u kojoj HDZ drži vlast od samog postanka, ali iz ciklusa u ciklus sve mu je teže sastaviti vladajuću većinu - najprije mu je trebalo nekoliko pravaških glasova, potom i Kerumov HGS, a prije četiri godine bio je prinuđen uzimati i 'žetončiće' iz tada žestoko oporbenog Domovinskog pokreta. Sam župan Blaženko Boban relativno je lako pobijedio u drugom krugu, no zato što je nasuprot njega stajao Ranko Ostojić s ipak ograničenim rezervoarom glasova.

'Da se oporba ujedinila oko ideološki neutralnijeg kandidata, bili bismo u ozbiljnim problemima', kazao nam je još tada istaknuti HDZ-ovac, a danas tvrdi da je Čogelja (38) sasvim prirodno i logično rješenje kao kandidat za župana.

No problem uglavnom nije u toj funkciji, nego u kontroli nad županijskim ogrankom HDZ-a.

Na njegovu čelu nalazi se Ante Sanader, inače i politički tajnik stranke i glavni kadrovik u ovom dijelu Dalmacije, a njegov izbor za župana je Blaženko Boban.

  • +16
Šibenik: Opći sabor HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na čelu županijskog ogranka kao svog nasljednika on je navodno želio vidjeti Antu Mihanovića, slabo eksponiranog, ali navodno poprilično utjecajnog ravnatelja tvrtke Županijske ljekarne, kojega je nedavno čak progurao na HDZ-ovu listu za Europski parlament. Mihanović ima ambiciju biti 'novi Sanader'.

'Ali ako Stipe Čogelja bude kandidat za župana, a na koncu i pobijedi na izborima, prirodno je da preuzme i županijski ogranak stranke. To Mihanoviću nikako ne odgovara pa zato sabotira njegovu kandidaturu i lobira za još jedan Bobanov mandat', tvrdi jedan od sugovornika tportala.

'Sam Boban ima saborski mandat u mirovanju, a prošlog vikenda izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a kao jedini predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, bez protukandidata. Dakle dobio je priliku za vrlo časno postupno povlačenje u političku mirovinu', dodaje izvor iz HDZ-a.

Traje 'preodgoj'

U stranačkim kuloarima posljednjih dana plasirana je teza da u igru za kandidaturu ulazi još nekoliko imena, poput samog Ante Mihanovića (što se čini potpuno nerealnim jer je u javnosti gotovo nevidljiv) ili mladog načelnika Klisa Jakova Vetme, koji svaku takvu glasinu promptno i rezolutno demantira. Po svemu sudeći, nastoji se stvoriti dojam velike razjedinjenosti kako bi se olakšalo odluku središnjice u Zagrebu da se ništa ne mijenja, odnosno da se ponovno kandidira Bobana.

'U stvarnosti, dvojba je isključivo između njega i Čogelje', tvrdi sugovornik tportala.

Činjenica da HDZ-ov kandidat nije odabran do sabora stranke u Šibeniku, kako je bilo najavljeno, dokazuje da su oba kandidata itekako u igri. A činjenica da se sjednica Županijskog odbora HDZ-a uopće ne saziva, premda se upravo ondje barem formalno odlučuje o kandidatu za župana, također je znakovita i govori da i na toj razini traje lobiranje - odnosno 'preodgoj', kako se izražava istaknuti član HDZ-a.

Po njemu, Boban je trenutno možda bliži kandidaturi jer je i bliži Anti Sanaderu i Anti Mihanoviću, a oni su dosad donosili sve odluke na ovoj razini. No teren je navodno skloniji Čogelji, a on i u Zagrebu ima dosta zagovornika - čak i u najužem krugu oko Plenkovića…