BRITANSKI MEDIJI PODIJELJENI

Thatcher - od optužbi za pohlepu do obožavanja

09.04.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Smrt Margaret Thatcher očekivano je glavna vijest u svim britanskim medijima, na kojima se odlično vide duboke podjele u tamošnjem društvu kada je riječ o političkoj ostavštini prve i zasad jedine britanske premijerke

'Barunica Thatcher: šampionka slobode za radnike, nacije i svijet', glasi naslov komentara u današnjem Daily Telegraphu u kojemu se analizira politička ostavština pokojne britanske premijerke. Smrt Margaret Thatcher nesumnjivo je svjetska vijest, o čemu svjedoče naslovnice medija sa svih strana svijeta, pa i one u njezinoj rodnoj Velikoj Britaniji. Započela je medijska borba za definiranje političke ostavštine polarizirajuće političarke Thatcher što se vidi po različitim pristupima suprotstavljenih medija.

Dok, dakle, konzervativni The Daily Telegraph potpuno ozbiljno piše da je Thatcher 'oslobodila radnike' (od njihovih sindikalnih prava?), ljevičarski Guardian objavio je redakcijski komentar pod naslovom 'Dama i zemlja koju je ostavila iza sebe', u kojem između ostaloga stoji i sljedeće: 'Nasljeđe Margaret Thatcher sastoji se od javne podijeljenosti, privatne sebičnosti i kulta pohlepe koji porobljava ljudski duh.' No Guardian ističe da je 'Thatcher odredila pravac britanske politike u protekla tri i pol desetljeća' te ističe da je 'Thatcher bila najupečatljiviji premijer u miru još od Gladstonea'.

Utjecajni tabloid The Daily Mail, koji nazivaju 'glasom srednje Engelske', pak izražava zgražanje nad činjenicom da Margaret Thatcher neće imati državnički pogreb. 'Uvreda je povijesti oduzeti joj tu počast', piše u komentaru Daily Maila, koji dodaje da je Thatcher 'preuzela zemlju koja je bila ekonomski ruinirana te je pretvorila u svjetsku silu'. 'Njezina politička filozofija dovela je do duboke i inspirativne transformacije naše zemlje', zaključuje Daily Mail. Tabloid The Sun također donosi hvalospjeve Thatcher pišući da su njezini osobni principi i hrabrost i danas inspiracija.

The Times, inače u vlasništvu Ruperta Murdocha, piše da je Margaret Thatcher 'snagom svoje ličnosti transformirala život u zemlji na dalekosežan i značajan način' te da je nesumnjivo riječ o 'najvažnijoj političarki 20. stoljeća'.

Neutralnu poziciju, donekle očekivano, zauzeo je BBC, čiji je politički urednik Nick Robinson objavio komentar pod naslovom 'Žena koja je izazivala strasti i oblikovala cijelu političku generaciju'. U njemu se ističe kako je Thatcher izazvala duboke podjele u britanskom društvu, ali i da je pobijedila na parlamentarnim izborima tri puta zaredom.