palača na gornjem gradu

Tko će obnoviti bivše sjedište DHMZ-a za 14,25 milijuna eura?

26.08.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Hrvatski povijesni muzej raspisao je javnu nabavu procijenjenu na 14,25 milijuna eura bez PDV-a za cjelovitu i energetsku obnovu zgrade u kojoj je nekad bio smješten Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Riječ je o trokrilnoj palači na adresi Grič 3, građenoj postupno u 19. stoljeću na mjestu srednjovjekovne kapucinske samostanske crkve sv. Marije, čije je inkorporirano pročelje vidljivo na Vranicanijevoj poljani. Palaču je projektirao arhitekt Bartol Felbinger za potrebe plemića Ludovika Jelačića, a nadogradnja krila izvedena je u drugoj polovici 19. stoljeća po projektu Franje Kleina. Objekt je teško stradao u potresu pa se najprije išlo u konstrukcijsku obnovu, za čije je radove izdvojeno 9,84 milijuna eura.

Od palače je tada ostala tek fasada, odnosno vanjski zidovi.

  • +5
Palača u kojoj je nekad bio DHMZ Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je predviđeno da potencijalni izvođači dostave ponude do 25. rujna te je okvirni plan početka radova predviđen za početak prosinca, a njihov kraj za travanj 2026. godine, to se s obzirom na kompleksnost projekta i moguće žalbe čini previše optimističnim.

Kada zgrada bude završena, u nju će se smjestiti Hrvatski povijesni muzej, a koji je do sada radio na nekoliko lokacija. Obnova je sufinancirana iz Fonda solidarnosti Europske unije.