VOJNICI HV-A U AFGANISTANU

Tko će odgovarati za skandal s pištoljima?

11.10.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Većini hrvatskih vojnika u misiji ISAF u Afganistanu oduzeti su pištolji nakon nedavnog samoranjavanja jednog pripadnika hrvatskog kontingenta, što je peti takav incident u posljednje tri godine. Iz MORH-a su poručili kako je nedavni događaj nesavjesnog rukovanja osobnim naoružanjem ubrzao odluku o povlačenju dijela osobnog kratkog naoružanja pripadnicima kojima ono nije potrebno za izvršenje zadaća po pravilima za uporabu snaga. Međutim, i dalje se ne zna hoće li i tko će snositi odgovornost jer otpočetka se nije postupalo prema pravilima struke?

Upitali smo Ministarstvo obrane tko će snositi odgovornost za skandal s pištoljima, s obzirom na to da se radi o petom slučaju u tri godine i s obzirom na to da u načelu vojnici kao osobno naoružanje zadužuju jurišnu pušku. Odgovor iz MORH-a, koji zapravo čine izvaci iz priopćenja objavljenog prije dva dana, prenosimo u cijelosti.

Pripadnici Oružanih snaga nakon prijema u djelatnu vojnu službu prolaze temeljnu pješačku obuku u kojoj se obučavaju za uporabu pješačkog naoružanja. Nakon specijalističke obuke nastavlja se kontinuirana i planska obuka radi dostizanja zahtijevanih standarda u rukovanju osobnim i zajedničkim naoružanjem. Za vojnike je to prvenstveno jurišna puška, puškostrojnica, minsko-eksplozivna i protuoklopna sredstava kao i obuka u rukovanju samokresom koji nije osobno naoružanje svih pripadnika. U pripremama za operacije, pripadnici OSRH provode dodatnu obuku direktno na naoružanju koje će koristiti u području operacije. Tijekom obuke za sudjelovanje u operacijama potpore miru provode se pripremna, situacijska i instinktivna bojeva gađanja. Svaka radnja pripadnika s naoružanjem počevši od temeljne uporabe naoružanja (rasklapanje, sklapanje, ciljanje, otklanjanje zastoja, održavanje…) pa do provedbe samih bojevih gađanja provodi se pod nadzorom instruktora te se rezultati unose u osobni karton osposobljenosti svakog pojedinca. Po provedenoj obuci vrši se završno ocjenjivanje svih pripadnika kontingenta sukladno NATO uputi za ocjenjivanje CREVAL odobrava se ili ne odobrava upućivanje u područje operacije.

Tijekom preduputne obuke pripadnici 22. HRVCON-a proveli su sveukupno 228 sati u rukovanju osobnim naoružanjem (puška H&K G-36 i samokres HS-2000) od čega 56 sati kroz obuku u gađanju i provedbi gađanja i 172 sata borbenih drilova rukovanja osobnim naoružanjem.

Svi pripadnici kontingenta u operaciji proveli su sve planirane i propisane obučne aktivnosti te su ocjenjeni ocjenom IZVRSTAN. Pored ovoga u području operacije provodi se slijedno redovita obuka osvježenja sukladno zahtijevanim sposobnostima.

Nedavno provedenom raščlambom vezanom za pravila uporabe snaga i nastavak sudjelovanja hrvatskih snaga u Afganistanu, zaključeno je da u budućim kontingentima dio pripadnika nema potrebu za nošenje kratkog osobnog naoružanja. I pored toga što se tijekom obuke svi pripadnici osposobe za sigurno rukovanje osobnim naoružanjem, povremeno se događaju nepravilnosti uglavnom uzrokovane ljudskim faktorom. Nedavni događaj nesavjesnog rukovanja osobnim naoružanjem samo je ubrzao odluku o povlačenju dijela osobnog kratkog naoružanja pripadnicima kojima ono nije potrebno za izvršenje zadaća po pravilima za uporabu snaga.

Uzevši u obzir trenutna pravila uporabe snaga utvrđeno je da od 210 pripadnika 22. HRVCON-a 60 pripadnika na vojničkim dužnostima radi prirode obavljanja svojih zadaća nema potrebu za nošenje kratkog osobnog naoružanja, dok preostali dio od 150 pripadnika (časnika, dočasnika i vojnika) radi prirode zadaća imaju potrebu za nošenje kratkog naoružanja te ih isti imaju i nose.

Na osnovu navedenog donesena je Zapovijed načelnika GS OSRH temeljem koje je 60 pripadnika 22. HRVCON-a ISAF razdužilo kratko osobno naoružanje te trenutno za osobnu zaštitu koriste jurišnu pušku H&K G-36 cal. 5,56x45 mm.

U svakoj vojnoj operaciji i zadaći kontinuirano se vrši raščlamba iskustava i vrši se stalna prilagodbe zahtjevima i pravilima angažiranja u samoj operaciji te prilagodba svakoj pojedinačnoj zadaći i njenim zahtjevima kao što je i u ovom slučaju.

Očito, pitanje odgovornosti i dalje ostaje otvoreno.

291422,291260,287649,221501