MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Tko je ispalo projektil kojim je srušen Boeing?

09.09.2014 u 17:15

  • +9

Ukrajina, mjesto pada malezijskog zrakoplova

Izvor: Reuters / Autor: Olivia Harris

Bionic
Reading

Projektil Buk kojim je po Kijevu srušen malezijski putnički zrakoplov u srpnju na istoku Ukrajine snažan je i precizan ruski raketni sustav koji koriste zemlje kao što su Sjeverna Koreja i Sirija

Zbog njegovih karakteristika, projektilom zemlja-zrak od 700 kilograma (SA-11 po klasifikaciji NATO-a) moraju rukovati dobro uvježbani stručnjaci. Zapad smatra da ga je Rusija nezakonito dopremila na ukrajinski teritorij.

Sustav funkcionira tako da projektil eksplodira neposredno kod cilja pogađajući ga velikim brojem šrapnela velike brzine. S jednog lansirnog vozila, obično tenka ili vojnog kamiona, može biti lansirano do šest projektila koji mogu pogoditi mete na visini od 25 kilometara i više u svim vremenskim uvjetima.

Malezijski zrakoplov letio je na visini od oko deset kilometara. Nizozemski istražitelji objavili su u utorak u preliminarnom izvješću da je malezijski zrakoplov MH17 bio pogođen 'velikim brojem projektila velike brzine', ne precizirajući prirodu tih 'projektila' niti njihovo podrijetlo.

Boeing 777-200 'raspao se u letu, vjerojatno zbog strukturalnih oštećenja koje je prouzročio veliki broj projektila velike brzine koji su izvana pogodili zrakoplov', zaključio je Nizozemski ured za sigurnost (OVV) koji vodi multinacionalnu istragu.

Svih 298 putnika i članova posade na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur 17. srpnja je poginulo. SAD i Ukrajina optužuju proruske separatiste da su ga srušili ruskom raketom zemlja-zrak.

Moskva tvrdi da je zrakoplov srušen projektilom koji je ispalio ukrajinski vojni zrakoplov. No takav projektil izravno gađa zrakoplov i ne uzrokuje ono što su opisali istražitelji. Konačno izvješće bit će objavljeno u roku godine dana.


Ukrajina tvrdi da je na njezin teritorij dopremljen najmanje jedan sustav Buk preko ruske granice nekoliko dana prije tragedije. Moskva to opovrgava i tvrdi da pobunjenici ne posjeduju takvo oružje niti znanje da bi njime upravljali. To su u utorak ponovno istaknuli i sami pobunjenici.

Proruski separatisti tvrde da ne mogu srušiti putnički zrakoplov

Proruski separatisti ne posjeduju vojnu opremu kojom bi mogli srušiti putnički zrakoplov, rekao je u utorak Aleksandar Zaharšenko, premijer samoproglašene Narodne Republike Doneck.
'Mogu reći samo jedno: mi jednostavno nemamo vojnu opramu koja bi mogla srušiti putnički Boeing, uključujući taj malezijski zrakoplov', rekao je, kako navodi ruska novinska agencija Interfax. Nizozemski istražitelji objavili su u utorak u preliminarnom izvješću da je malezijski zrakoplov MH17, srušen sredinom srpnja na istoku Ukrajine, pogođen tijekom leta velikim brojem projektila velike brzine.

Boeing 777-200 'raspao se u letu, vjerojatno zbog strukturalnih oštećenja koje je prouzročio veliki broj projektila velike brzine koji su izvana pogodili zrakoplov', zaključio je Nizozemski ured za sigurnost (OVV) koji vodi multinacionalnu istragu.

Protuzrakoplovne rakete imaju blizinski upaljač koji aktivira eksplozivno punjenje na određenoj udaljenosti od cilja, uslijed čega veliki broj metalnih krhotina rakete oštećuje zrakoplov.

Svih 298 putnika i članova posade na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur 17. srpnja je poginulo. SAD i Ukrajina optužuju proruske separatiste da su ga srušili ruskom raketom zemlja-zrak. Moskva tvrdi da je zrakoplov srušen projektilom koji je ispalio ukrajinski vojni zrakoplov. Konačno izvješće bit će objavljeno u roku godine dana.