MOĆ PREFERENCIJALNIH GLASOVA

Tko je najbolje prošao od tri lidera - Karamarko, Milanović ili Petrov?

09.11.2015 u 16:00

  • +12

Poznate face koje su osvojile najviše/najmanje izbornih glasova

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Kolika je moć preferencijalnih glasova, koji su po prvi put uvedeni na ovim parlamentarnim izborima, pokazalo se i u slučaju lidera triju stranaka koje su osvojile najviše glasova - čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te šefa Mosta nezavisnih lista Bože Petrova

Preferencijalni glasovi najviše su se isplatili lideru Mosta Boži Petrovu te je uspio osigurati saborsko mjesto iako je bio zadnji na listi svoje stranke u 10. izbornoj jedinici. Samo Petrov osvojio je 59,68 posto glasova od 45.151 njih, koliko je lista dobila u toj izbornoj jedinici, čime se plasirala na treće mjesto po broju glasova. Petrov je osvojio 26.964 glasa

Veći broj glasova, ali nešto manji postotak, imao je u 1. izbornoj jedinici predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ujedno prvi na listi koalicije Hrvatska raste u toj izbornoj jedinici. Koalicija je osvojila sveukupno 91.262 glasa, a Milanović je osvojio čak 54,11 posto tih glasova.

Predsjednik SDP-a i još uvijek aktualni premijer dobio je i najveći broj glasova u usporedbi s druga dva lidera, a preferencijski glas dalo mu je 49.379 građana.

Tomislavu Karamarku prednost je dalo 37,01 posto birača od njih 115.982, koliko ih je dalo glas Domoljubnoj koaliciji u 9. izbornoj jedinici. Za Karamarka je preferencijski glasalo 42.925 birača.