portret jahje sinvara

Tko je bio vođa Hamasa i zašto ga je Netanyahu zvao 'mrtvacem koji hoda'?

17.10.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Vođa Hamasa Jahja Sinvar (62), naširoko poznat kao Abu Ibrahim, navodno je ubijen u izraelskom napadu u srijedu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao ga je 'mrtvacem koji hoda'. Iz ugla Izraelaca, vođa militantne skupine je glavni i odgovorni za krvavi napad 7. listopada prošle godine

Portret Sinvara nastao je prema izvješćima ljudi koji su desetljećima provodili vrijeme s njim i prikazuje ga kao karizmatičnog čovjeka od malo riječi, brze naravi i zapovjedničke prisutnosti. Hamas je krajem osamdesetih bio tek mala islamistička militantna skupina.

Sinwar je pomagao u izgradnji Hamasovog vojnog krila – brigade Qassam. Kada je 1980-ih uhićen, to je bilo zbog njegove posebne uloge u Hamasu – lova na Palestince osumnjičene za suradnju s Izraelom, piše N1.

Tajni izraelski vojni sud osudio ga je za ubojstvo 12 Palestinaca, uključujući čovjeka koji je živ zakopan, tvrde dvije osobe upoznate sa slučajem.

Postao je vođa svih Hamasovih zatvorenika u izraelskim zatvorima, što je bila utjecajna pozicija u hijerarhiji skupine. U jednom su trenutku, 2004., izraelski liječnici uklonili apsces koji se nalazio uz njegov mozak, spasivši mu tako život, tvrde izraelske vlasti.

Dok je bio u zatvoru, Izraelci su ga opisali kao okrutnog, autoritativnog, utjecajnog, lukavog i manipulativnog, osobu koja je prihvaćena od strane prijatelja i osobu s neobičnim sposobnostima izdržljivosti.

  • +3
Yahya Sinwar Izvor: Profimedia / Autor: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Mesar iz Khan Younisa'.

Odrastao u sirotinjskoj četvrti u Khan Younisu u južnoj Gazi, Sinvar je prvi put došao na političku scenu u Gazi tijekom ranih 1980-ih kao 'šaptač' koji je savjetovao osnivača Hamasa u invalidskim kolicima, šeika Ahmeda Jasina, jako cijenjenog unutar pokreta.

Sinwarov susjed u Khan Younisu bio je Mohammed Deif, kasnije Hamasov vojni zapovjednik u sjeni. Zbog lova na one koji surađuju s Izraelom, dobio je nadimak 'mesar iz Khan Younisa'. Sinwar je postao gotovo mitska figura za Palestince, posebno u Gazi.

'Mnogi Palestinci osjećaju ponos, a Sinwar je vrlo popularan na palestinskim ulicama. No, umjereni Palestinci shvaćaju da nas je on vratio u kameno doba zbog napada 7. listopada', kazao je jedan istaknuti palestinski aktivist u istočnom Jeruzalemu.

Oni koji ga poznaju kažu da se njegov uspon unutar Hamasa oslanjao na njegovanje nemilosrdnosti i nasilja, a bojali su ga se i sami članovi Hamasa, čak i oni istaknuti.

Napad u listopadu i dalje zagonetka

Sinwar je pušten 2011. nakon što je odslužio 22 godine u izraelskom zatvoru. Bio je dio razmjene u kojoj je više od tisuću Palestinaca pušteno za jednog izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg je Hamas držao u Gazi. Do 2017. izabran je za vođu skupine za cijelu Gazu, zamijenivši Ismaila Haniyeha.

Pod njegovim vodstvom, Hamas je kalibrirao upotrebu sile – prosvjede na granici, zapaljive balone, a posebno raketnu paljbu. Sinwarovi motivi za njegov eksplozivni zaokret 7. listopada i dalje su zagonetka.

Ipak, službena procjena Izraela bila je da je Hamas predvođen Sinwarom zainteresiran za širi sporazum te da nije zainteresiran za novi rat. Prema izraelskim obavještajnim službama, Hamasov napad je zahtijevao najmanje godinu dana planiranja.