plinski Biznis

Tomašević: Slijedi sudska bitka, GPZO ostaje opskrbljivač za 150.000 građana

30.09.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je press konferenciju na temu opskrbe plinom za građane Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića. Obratio se javnosti uslijed važnih odluka i promjena vezanih uz opskrbu plinom, a koje su se dogodile u posljednjih mjesec dana

Nedavno je donesena odluka HERA-e, kojom je tvrtka Međimurje plin proglašena novim dobavljačem plina u obvezi javne usluge za navedena područja, što je izazvalo nezadovoljstvo Gradske plinare Zagreb - Opskrba (GPZO). GPZO je izgubio natječaj za javnu opskrbu, no nastavlja se boriti pravnim putem protiv te odluke, tvrdeći da natječaj nije bio adekvatno objavljen.

Tomašević je na početku rekao: 'Sutra je 1. listopada, kada će svi oni koji nisu odlučili ostati na zagrebačkoj opskrbi plinom, automatski, protiv svoje volje, po odluci HERA-e, prijeći na opskrbu plinom Međimurje plina. Svi koji se nisu javili na vrijeme automatski prelaze na Međimurje plin kao opskrbljivača te za njih od sutra vrijede nova pravila.

Odluka je donesena protivno zakonu i slijedi sudska bitka da se ospori odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije. Najavili smo i tržišnu borbu, a za početak te borbe čekali smo odluku HERA-e o nabavnoj cijeni plina, o kojoj ovisi ukupna cijena plina. Ta odluka mogla se donijeti još u srpnju, međutim čekalo se s time te je usvojena tek na kraju kolovoza.'

'Mogle su se čuti dezinformacije da je samo 30 posto Zagrepčana ostalo kod GPZO-a, kao i da je došlo oko 100.000 zahtjeva te da je samo 50.000 obrađeno, a obje su informacije neistinite te nanose poslovnu štetu javnoj tvrtki', istaknuo je, dodajući:

'Do ovog dana nisam iznosio nijednu informaciju da se ne bi stvorila prednost za konkurenciju, da procijene koliko im plina treba… Ali to su oporbeni zastupnici vrlo neodgovorno radili.

Danas mogu objaviti da već sad imamo, u sustav HROTE-a je uploadano preko 150.000 građana koji su odlučili ostati kod GPZO-a. Radi se o više od dvije trećine kupaca na koje smo ciljali, i to u vrlo kratkom roku zbog odluke HERA-e.

  • +3
Konferencija za medije Tomislava Tomaševića o opskrbi plinom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

To znači da će nakon 1. listopada GPZO i dalje biti najveći opskrbljivač plinom u Zagrebu. A po količinama plina će GPZO biti i najveći opskrbljivač plinom u RH.

Zahvaljujem građanima na njihovom povjerenju. Vjerujem da je to bilo ključno, a možda je i lokalpatriotizam doveo do toga da su građani tako odlučili.'

'Građanima garantiramo deset centi jeftiniji plin'

'Nakon odluke HERA-e pratili smo tržište plina na međunarodnom tržištu i uspjeli kupiti plin da možemo ponuditi količinu za ovih 150.000 kupaca. Građanima garantiramo tu cijenu plina, taj plin je kupljen, nema brige. Imamo taj plin, a što će biti dalje, vidjet ćemo.

Konferencija za medije Tomislava Tomaševića o opskrbi plinom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Građani će naknadno moći pristupiti u Gradsku plinaru, ali na nama je da vidimo koje će biti cijene plina. Ovo je ponuda koju možemo garantirati do 1. listopada, a što će biti kasnije, to ne možemo garantirati i ovisit će o cijeni plina', rekao je Tomašević.

Što će biti s onima koji prelaze na Međimurje plin, a u pretplati su?

Tomašević je rekao da će tim građanima novac biti vraćen sukladno pravilima.