dan oslobođenja zagreba

Tomašević: Slijedi velika borba protiv povijesnog revizionizma i fašizacije

08.05.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Iznimno je važno promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma jer fašizam nije mrtav iako smo vjerovali da je definitivno pobijeđen, rečeno je u utorak na svečanoj akademiji na Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenja Zagreba

''Današnji svijet kao da je zaboravio što je bio fašizam, odnosno što jest fašizam, jer se s njime suočavamo i danas - fašizam nije mrtav, koliko god da smo vjerovali da je definitivno pobijeđen i jednom za svagda protjeran s političke scene'', kazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin.

Istaknuo je i kako današnji političari kao da uopće ne shvaćaju što je rat, pogotovo rat u današnjim okolnostima te da ''bezočno manipuliraju pojmovima fašizam i antifašizam''.

''Ti i takvi današnji političari ne shvaćaju, ili ne žele shvatiti zašto je važno njegovati i promicati vrijednosti antifašizma i boriti se protiv povijesnog revizionizma, protiv relativiziranja, ponekada čak i negiranja zločinačkog karaktera naci-fašizma, što prevedeno na naše domaće prilike znači: ustaštva'', kazao je čelnik SABA-e.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Ocijenio je i da opća atmosfera u društvu nije promijenjena jer po nekim svojim karakteristikama opasno podsjeća na rane devedesete godine prošlog stoljeća, kada su htjelo i Domovinski rat ''inficirati zaraznim bacilom ustašonostalgije i povijesnog revizionizma''. Odbacio je i optužbe da su oni koji upozoravaju na to ''jugonostalgičari'' i ''neprijatelji hrvatske države'' te da se SABA isključivo bori ''protiv zatiranja povijesnih istina, protiv laganja o prošlosti'' i to ''kroz publicistiku, kvazi-znanstvena istraživanja, školske udžbenike, a sve to ''nerijetko u nezdravoj simbiozi države i Crkve''.

Odbacio je i ''demoniziranje maršala Josipa Broza Tita'', a osvrnuo se i na ''vihor povijesnog revizionizma'' u kojem je srušeno više od 3.000 spomenika i antifašističkih obilježja u Hrvatskoj te je osvrt zaključio imenima ulica i trgova u Zagrebu.

  • +8
Tomislav Tomašević sa suradnicima posjetio Spomen park - Dotrščina Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

''Zagreb ponovo ima Trg žrtava fašizma, ponovo ima Prolaz sestara Baković, ima čak i nekoliko tzv. kamena spoticanja što podsjećaju na nevine žrtve ovdašnje inačice naci-fašizma: ustaštva. I opet - samo neka! Trg maršala Tita nestao je, a Ulicu 8. svibnja 1945. Zagreb još uvijek nema, nije vraćena!'' zaključio je Habulin.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je kako je iznimno važno istaknuti antifašističko naslijeđe Zagreba te je podsjetio na nedavnu obnovu spomen ploče u spomen-parku Dotrščina te otvaranje spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima na Glavnom kolodvoru. daljnje preimenovanje ulica imenovanih po ustaškim dužnosnicima i revitalizaciju Trnjanskih kresova.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

''Ne samo da sam ponosan na antifašističku povijest Zagreba, nego sam i optimističan o antifašističkoj budućnosti Hrvatske'', kazao je Tomašević. Dodao je i da u sklopu toga predstoji velika borba protiv bilo kakvog oblika povijesnog revizionizma, fašizacije i svih oblika diskriminacije.

Na skupu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog govorili su i bivši predsjednik Stjepan Mesić te izaslanici tehničke Vlade, Sabora i Predsjednika RH.