PILOT-PROJEKT

Tomašević: Uskoro 'Zelena javna nabava', prednost lokalnim proizvođačima hrane

15.10.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u subotu skoro pokretanje pilot-projekta "Zelene javne nabave" za gradske ustanove, u sklopu kojeg će se dati prednost lokalnim proizvođačima hrane iz Zagreba i Zagrebačke županije

Kako bi smanjili emisije stakleničkih plinova i transport hrane u javnoj nabavi za naše ustanove, prioritizirat ćemo lokalne proizvođače iz Zagrebačkog prstena, najavio je Tomašević na 19. manifestaciji „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ kod Boćarskog doma.

Pilot-projekt "Zelene javne nabave" poticat će smanjivanje potrošačkih lanaca, da potrošači što više hranu i ostale lokalne proizvode kupuju izravno od proizvođača. Time će više novaca ostati lokalnoj zajednici i samim proizvođačima.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Takvu politiku dozvoljavaju direktive EU-a, a pilot-projekt krenut će s desetak gradskih ustanova, pojasnio je Tomašević.

Pozvao je pritom građane da danas i sutra do 18 sati dođu u Boćarski dom i posjete izlagače i proizvođače hrane i tradicijskih proizvoda na manifestaciji koja se održava u povodu Svjetskog dana seoske žene i Svjetskog dana hrane.

Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda
  • Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda
  • Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda
  • Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda
  • Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda
  • Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda
    +13
Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović istaknuo je da na manifestaciji nastoje promovirati svoje poljoprivredne proizvođače, kao županija sa 14.300 OPG-ova, što je najviše u Hrvatskoj.

Tomljenović kaže da Zagrebačka županija stremi ekološkoj proizvodnji, u koju najviše ulaže, jer to nije samo proizvodnja zdrave hrane, nego i proizvodnja koja štiti okoliš.