SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump se žalio na odluku suca

04.10.2023 u 22:39

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump žalio se u srijedu na odluku suca da ne odbaci tužbu državne tužiteljice New Yorka Letitije James protiv Trumpa i njegove obitelji za prijevaru, dva dana nakon što je počelo suđenje

Žalba je podnesena dok je Trump sjedio u sudnici na Manhattanu, gledajući računovođu koji je radio za njega kako svjedoči kao prvi svjedok optužbe.

Demokratska državna tužiteljica traži najmanje 250 milijuna dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku te petogodišnje ograničenje poslovanja s komercijalnim nekretninama za Trumpa i njegove tvrtke. Ona je rekla da je 'zapanjujuća prijevara' trebala pomoći Trumpu da dobije povoljne uvjete od banaka i osiguravatelja.

Dana 26. rujna, sudac Arthur Engoron rekao je da postoje 'uvjerljivi dokazi' da je Trump napuhao svoje bogatstvo precijenivši svoje imanje Mar-a-Lago, svoj 'penthouse' stan u Trump Toweru te razne poslovne zgrade i golf terene.

Engoron je također naredio poništavanje potvrda koje su dopuštale nekim Trumpovim tvrtkama, uključujući Trump Organization, rad u New Yorku. Trumpova žalba odnosi se na glavne Engoronove zaključke.

Bivši je predsjednik u ponedjeljak nazvao suca 'poremećenim' i sugerirao da bi trebao biti izuzet. Naglasio je i da je James bazirala svoj slučaj na lažnim brojevima, kao dio demokratskog lova na vještice protiv njega.

  • +2
Trumpomanija u SAD-u Izvor: EPA / Autor: JIM VONDRUSKA

Republikanac Trump favorit je za predsjedničku nominaciju svoje stranke za izbore 2024. Žalbeni proces mogao bi se produžiti i nakon suđenja, koje bi moglo trajati do prosinca.

Engoron će razmotriti i druge tvrdnje, uključujući krivotvorenje poslovne dokumentacije i prijevaru i zavjeru s osiguranjem te je li 250 milijuna dolara odgovarajuća kazna. James želi da se Trumpu i njegovim odraslim sinovima trajno zabrani vođenje poslova u New Yorku.

Trump, koji niječe krivnju, ukupno se suočava s četiri kaznene optužnice. Uz navedenu, ostale tri odnose se na njegovo nastojanje da ostane na vlasti nakon izbora 2020., na način kako je postupao s povjerljivim dokumentima i te na tajne uplate porno zvijezdi. Slučajevi su politički ojačali Trumpa, a njegova kampanja koristi ih kako bi ga prikazala kao mučenika.