SLUČAJ AGROKOR

Turudić: Podigao sam kaznenu prijavu protiv nekoliko zamjenika DORH-a

04.09.2024 u 19:58

Bionic
Reading

Više od tri mjeseca prošlo je otkako je dužnost glavnog državnog odvjetnika preuzeo Ivan Turudić. Kakvo je stanje u DORH-u, što se događa u ključnim procesima i jesu li ostvarene najave kadrovskih promjena s početka mandata doznajte u razgovoru s njim u središnjem Dnevniku HTV-a.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić preuzeo je dužnost krajem svibnja. Rekao je kakvo je stanje zatekao u DORH-u.

- Zadovoljan sam kako su me dočekali. Radi se o kolegicama i kolegama koje većinu njih poznajem niz godina. Zajedno smo radili, ja na mjestu suca, oni na mjestu zamjenika državnog odvjetnika. Kada sam dolazio, znao sam da ne dolazim ni u kakvu konformnu situaciju, da će trebati puno raditi. Dočekala me jedna složena i izazovna situacija te sam toga bio svjestan i prionuo poslu, rekao je Turudić.

Dolaskom na poziciju najavio je kadrovske promjene, a od zvučnijih imenovao je v.d ravnatelja USKOK-a. Govorio je o natječaju za ravnatelja.

- Sada su uvjeti za ravnatelja USKOK-a su u zakonu o državnom odvjetništvu prestrogi. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika ima iste uvjete kao ravnatelj USKOK-a. Ravnatelj USKOK-a bi trebao imati iste uvjete kao predsjednik Županijskog suda pred kojim zastupa. Dakle, trebalo bi biti 12 godina. Kada se izmijeni zakon u tom pravcu, onda ćemo krenuti s imenovanjem ravnatelja. Sada radi v.d. ravnatelja i stvari funkcioniraju, istaknuo je glavni državni odvjetnik.

Dodao je da će za natječaj trebati nekoliko mjeseci.

- Zato zakon poznaje institut vršitelja dužnosti, rekao je Turudić.

Gotovo pred godinu dana prilično je neslavno propao natječaj za ravnatelj USKOK-a - nitko se tada nije javio. Je li to zbog ovih uvjeta ili zbog nekog drugog razloga? Što ako se to opet dogodi?, upitala ga je novinarka Zrinka Grancarić, koja je s njim razgovarala uživo u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Sigurno se neće dogoditi. To je glavni razlog zašto se nitko nije javio. Bilo je puno ljudi koji mogu biti dobri kandidati, a oni jednostavno nisu ispunjavali uvjete da bi se javili. Ako bi se javili, onda bi natječaj bio poništen ako ne bi bilo kandidata s uvjetima, rekao je Turudić.

Puno je bilo negativnih kritika nakon što je propalo vještačenje u slučaju Agrokor. U to je uloženo puno rada i puno je uloženo novca. Na pitanje kako napreduje istraga oko nezakonitog vještačenja u slučaju Velike Agrokor Turudić je rekao kako se tu ne radi o nekoj istrazi u smislu zakona o kaznenom postupku.

- Kada sam stupio na dužnost, rekao sam da ću se time pozabaviti i da ću pokušati dokučiti zašto je dano vještačenje vještaku koji nije zapravo zadovoljavao uvjete da je bio vještak. Prečitao sam svu moguću dokumentaciju. Pred nadležnim državnim odvjetništvom je kaznena prijava protiv nekoliko zamjenika glavnog državnog odvjetnika. To nadležno odvjetništvo će postupati u sklopu svojih ovlasti i vidjet ćemo je li je počinjeno eventualno kazneno djelo, je li počinjeno stegovno djelo. Uglavnom otkrit ćemo zašto i kako je došlo do toga da se predmet da vještaku koji nije ispunjavao temeljne uvjete, pojasnio je Turudić.