IZMJERENO KOD DUBROVNIKA

U deset dana temperatura mora pala za deset stupnjeva. I DHMZ-u je to sumnjivo

26.07.2024 u 18:06

Bionic
Reading

Potkraj srpnja mještani i turisti na jugu zemlje zatečeni su naglim padom temperature mora, koja je još prije desetak dana iznosila 30 stupnjeva, dok je danas izmjereno manje od 20

Brojni kupači s juga zemlje javljaju kako je more postalo neobično hladno za ovo doba godine, a to potvrđuju i podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda. Kako je javio DHMZ, temperatura mora jutros u 7 sati iznosila je samo 19.1, a u 11 sati porasla je tek na 19.6 Celzijevih stupnjeva.

Podsjetimo, prije točno deset dana, 16. srpnja, upravo kod Dubrovnika izmjerena je rekordno visoka temperatura mora u povijesti - čak 29.7 stupnjeva.

Večernji je potražio pojašnjenje ovog fenomena kod Ivice Vilibića iz Instituta Ruđer Bošković, koji kaže kako je hlađenje mora izazvano padom temperature u atmosferi.

'Što je topliji zrak, to je naravno toplija i površina mora, pa su stoga i bilježene rekordne temperature za vrijeme nedavnog toplinskog vala. U jesen i zimi se naravno more hladi, jer more gubi toplinu, a atmosfera je dobiva - stoga mjesta uz more imaju topliju klimu', kaže Vilibić.

  • +19
Plaža Banje, Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

S druge strane, Natalija Dumić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kaže kako je i ona iznenađena ekstremnim temperature, no ne slaže se da je na to utjecala bura, jer trenutno na obali ne puše toliko hladan zrak. 'Na kratkotrajni pad temperature može utjecati mnogo faktora, uključujući ljudske greške u mjerilima. Naravno da nije prirodan ovakav pad temperature, no dok se ne potvrdi jednaka temperatura barem dva dana uzastopno, teško je komentirati. Bura može igrati svoju ulogu, ali trenutno sam u Splitu i ova bura nije toliko hladna da bi mogla uzrokovati toliki pad temperature. Postoji mogućnost da su u pitanju i drugi faktori ili greške u mjerilima', rekla je Dumić, a njezine sumnje potvrđuje i DHMZ, koji je najavio provjeru mjerenja.