OPASNOST VREBA

U Jadranu se pojavile kompas meduze: Što napraviti ako vas opeče i kada otići liječniku?

16.07.2024 u 17:15

Bionic
Reading

Visoke temperature u Hrvatskoj dovele su do toga da je i temperatura mora srušila dosadašnje rekorde, pa je tako u Dubrovniku izmjereno gotovo 30 stupnjeva. Da to nije jedina boljka svih koji trenutno odmaraju duž Jadranske obale potvrđeno je i od strane stručnjaka, nakon što je u plićaku kod Cresa pronađeno desetak kompas meduzi, čiji 'dodir' nije nimalo bezazlen

Ako ste se samo jednom u životu susreli 'oči u oči' s meduzom, koja je svoje žarnice ostavila po vašem tijelu, to je iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života i zbog kojeg ćete zazirati od ponovnog susreta. Upravo zbog toga ne čudi što pojava kompas meduza u plićaku kod Cresa nije dočekana s oduševljenjem.

Iako te meduze obično žive na dubinama od 10 metara, došle su skroz do plićaka, a njihove lovke, koje na sebi imaju žarnice koje i ostavljaju opekline, mogu doseći dužinu i do metra. Upravo zbog nevjerojatnih temeperatura mora, koje se primjerice u Dubrovniku ovih dana popelo na gotovo 30 stupnjeva, ne čudi da one migriraju i traže hladnije područje.

Lovke od jednog metra

Kompas meduzu ćete prepoznati po tome što joj je klobuk žute do smeđe boje i ima karakteristične oznake po klobuku u obliku slova V, ali i zato što, kako im i samo ime kaže, podsjećaju na kompas. Svaka jedinka može narasti od otprilike 40 centimetra, a kada na to dodate lovke od jednog metra, kojih je po 24 na svakom klobuku, teško da ćete, ako se nađete u njezinoj blizini, izbjeći da vas opeče.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Upravo u lovkama se i nalaze nakupine žarnih stanica, a meduza kada vas opeče zapravo ispušta otrov koji izaziva strašnu bol i opekline na koži, a nepoznanica nisu ni teže reakcije poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine, te je tada potrebno potražiti liječničku pomoć.

  • +7
Meduze na Visu Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic

Savjet stručnjaka je da im se, kada ih ugledate, ne približavate, a i ako na kraju i dođe do opekline, poznata je procedura što napraviti. Prvo, i najvažnije je izaći iz mora i mjesto s opeklinom dobro isprati s morskom vodom kako bi se sa kože uklonile sve stanice i pipci meduze koje su ostale, ali i kako bi se smanjila daljnja apsorpcija otrova.

Važno je naglasiti da se mjesto kontakta nipošto ne smije ispirati pitkom vodom jer će preostale žarne stanice pustiti još više otrova, pa će i bol biti jača.