NAKON POPUŠTANJA MJERA

'U dobrom dijelu Zagreba bit će tramvaja: Držićeva, Vukovarska...'

22.04.2020 u 21:37

Bionic
Reading

Hrvatska se priprema za popuštanje mjera i sve ono što će slijediti. Gospodarstvenici jedva čekaju upute Vlade da počnu raditi. No, strahuju od novih troškova i pitaju se kako će uopće izgledati poslovanje u budućnosti.

Mjesec dana tramvaji u Zagrebu stoje dok šezdesetak izvanrednih autobusnih linija vozi gradom. Dok se čeka odluka Vlade i epidemiologa kada će i kako javni gradski promet ponovno početi funkcionirati, već sada se zna da zbog posljedica potresa u užem centru gradu tramvaji do daljnjega neće voziti.

'U dobrom dijelu grada bit će tramvaja, znači Držićeva, Vukovarska, ovaj južni dio je sav u funkciji. Znači, više govorimo o užem centru grada gdje je elektro-energetska mreža oštećena, gdje znamo da imamo zgrade na kojima su sidrišta te mreže koje su oštećene', rekla je za HRT-ov Dnevnik Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba.

A već cijeli tjedan u jednom trgovačkom centru na Jankomiru pripremaju se za ponovno otvaranje. 'Upola manje nas je, ali bilo bi mi drago da se vrate i ostali', kaže zaposlenica Petra.

Zbog veličine prostora nadaju se da će se otvoriti među prvima.

'Ovo su specifični, jako veliki objekti, ovaj tu ima 16 tisuća kvadratnih metara, tu se sigurno može organizirati. Ne velim da je za svaku trgovinu jednako, ali opet, male trgovine imaju bitno manji broj ulazaka ljudi, tako da može se sigurno organizirati da nema gužve', kaže Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.

  • +18
Gradska svakodnevica u centru Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

A da bi velike i male trgovine trebale početi raditi i to puno radno vrijeme - smatraju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije, kaže da je rad do 17 sati trgovinama postavljao određena ograničenja i pritisak. 'Smatramo da će puno radno vrijeme omogućiti bolje pridržavanje mjera', dodao je.

Vlasnici restorana i kafića pitaju se pak hoće li zbog novih epidemioloških standarda imati dodatne troškove.

'Kad bilo koji novi uređaj unesete unutra, mi bi trebali raditi nove ateste, novo ispitivanje buke, nove analize struje, a to vam vuče peripetije vrijednosti financijski za jedan objekt 20 do 50 tisuća kuna', kaže Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

  • +16
Šibenik: Prošlo je mjesec dana od odluke kriznog stožera o zatvaranju ugostiteljskih objekata Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ono što mi tražimo od Vlade je da nam daju jasne upute ne zašto ne možemo raditi, nego kako možemo otvoriti sutra i restorane i kafiće i obrte i dućane i da kad, naravno, bude spremna zdravstvena situacija, jednostavno možemo to otvoriti, a da poslodavci budu spremni', kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Jasan plan ponovnog oživljavanja svih gospodarskih aktivnosti Vlada bi trebala predstaviti u četvrtak.