BALKANSKA TURNEJA

U Hrvatsku stižu princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla

23.02.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla posjetit će Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo od 14. do 19. ožujka, priopćilo je Britansko veleposlanstvo u Zagrebu, dodajući da će njihove kraljevske visosti biti uključene u niz aktivnosti koje slave mir, pomirenje, obnovu te osnaživanje mladih ljudi. Njihove Kraljevske Visosti započet će posjet u Hrvatskoj 14. ožujka. U Zagrebu će im službenu dobrodošlicu zaželjeti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Njihove kraljevske visosti susret će se i s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem te obići zagrebački Gornji grad kako bi se upoznali s obnovom zgrada oštećenih u bombardiranju 1991. Njihove kraljevske visosti će također posjetiti Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu te će prisustvovati proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj. Nakon kraćeg obilaska HNK-a, princ i vojvotkinja pogledat će predstave učenika koji sudjeluju u programu obilježavanja 400- godišnjice smrti Williama Shakespearea te izvedbe hrvatskih plesača.

U utorak, 15. ožujka, princ i vojvotkinja posjetit će Osijek. Princ od Walesa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumijevanja među različitim religijama, prisustvovat će sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak je organizirao osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku Britanskog veleposlanstva u Zagrebu.

Vojvotkinja od Cornwalla, koja od 2009. aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja, sastat će se sa stručnjacima i aktivistima koji se u Hrvatskoj bave problemom seksualnog nasilja u ratu. Vojvotkinja će također obići Državnu ergelu Đakovo, jednu od najstarijih farmi konja u Europi slavnoj po lipicanerima, koju je 1972. posjetilo Njezino kraljevsko veličanstvo kraljica Elizabeta II. s vojvodom of Edinburgha

Njihove kraljevske visosti razgovarat će i s poduzetnicima iz Osijek Software Cityja, čije aktivnosti potiču poduzetništvo i osnažuju mlade ljude u lokalnoj zajednici.

Princ od Walesa, koji je već godinama posvećen zaštiti okoliša i održivom razvoju, obići će Zlatnu Gredu, jedinstveni primjer pothvata u zaštiti prirode.

Veleposlanik Ian Cliff, šef misije Velike Britanije u Hrvatskoj, naglasio je da su Njihove Kraljevske Visosti 'važni veleposlanici Ujedinjene Kraljevine. Oni putuju na prijedlog britanske vlade i kao njezini predstavnici, stoga je njihov posjet Hrvatskoj znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom'.

'Ovo će biti peti posjet princa od Walesa Hrvatskoj: prvi put to je bilo prije skoro 40 godina, 1978. Njegova Kraljevska Visost nakon toga je posjetila Hrvatsku za vrijeme rata i netom nakon rata, pri čemu je imao prilike iz prve ruke svjedočiti ratnim razaranjima', rekao je veleposlanik Cliff. 'Sada princ od Walesa dolazi u zemlju koja naporno radi kako bi prevladala nasljeđe rata i izgradila prosperitetno društvo koje cijeni svoj razvoj, lokalne zajednice, svoju baštinu, modernu umjetnost, svoju povijest i i talentirane mlade ljude koji donose promjene.'