ugrožene lokacije

U Karlovačkoj županiji podignuta razina zaštite od požara na otvorenom; za spaljivanje potrebna dozvola

26.03.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Broj požara na otvorenom u Karlovačkoj županiji u ožujku je dvostruko veći nego prošle godine u istom razdoblju te je stupanj pripravnosti podignut na II. protupožarnu razinu s povećanom pripravnošću i preventivnim obilascima terena na posebno ugroženim lokacijama

U prvih 25 dana ožujka zabilježeno je 284 požara te angažman 1269 vatrogasaca i 612 vatrogasnih vozila, što je 202 požara više neko u istom razdoblju prošle godine, priopćio je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković te pozvao građane da se pridržavaju vatrogasnih mjera.

Samo u četvrtak i jučer prijavljeno je 67 požara na otvorenom prostoru, a u njihovu gašenju angažirano je 420 vatrogasaca i 163 vatrogasna vozila.

Prema županijskoj Odluci o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, za svako spaljivanje otpada i suhe biljne mase potrebno je zatražiti dozvolu, a mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume.

Spaljivanje je dopušteno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar te netko stalno mora biti uz mjesto spaljivanja otpada. Za nepridržavanje te Odluke propisane su fizičkom osobama novčane kazne od 2000 kuna.

Sukladno istoj Odluci gradonačelnici i načelnici gradova i općina u kojima se događa više požara, mogu donijeti odluku o privremenoj zabrani spaljivanja.