epidemija ne jenjava

U Hrvatskoj u nedjelju 258 novozaraženih, pet osoba preminulo; u Koprivničko-križevačkoj županiji korona razotkrila ilegalni dom za starije

04.10.2020 u 08:06

Bionic
Reading

U nedjelju je zabilježeno 258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 1512. Pet osoba je preminulo

14:40 U Međimurskoj županiji zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o kontaktima ranije potvrđenih zaraženih osoba, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Trenutačno je 67 aktivnih slučajeva pozitivnih na koronavirus, od toga deset osoba nepoznate epidemiološke anamneze, šest osoba sa svadbene svečanosti, četiri osobe su kontakti oboljelih sa svadbe, 44 osobe koje su kontakti ranije potvrđenih slučajeva te jedan strani državljanin koji radi na području Međimurske županije, a dvije se osobe administrativno vode zbog prebivališta na području županije, a zarazile su i borave izvan Međimurja, istaknuto je u priopćenju.

14:38 U Karlovačkoj županiji je u posljednja 24 sata registrirano sedam novih pacijenata oboljelih od covida-19, pet muškarca i dvije žene, te su na snazi samo redovne preventivne mjere, nema ograničenja okupljanja, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Od novozaraženih pet pacijenata je iz Karlovca, po jedan iz Ozlja i Draganića, a za sve njih u tijeku je epidemiološka obrada. Načelnik Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je Hini iz samoizolacije da su radovi u Luščiću, na novoj lokaciji za drive-in uzimanje briseva za laboratorijsku pretragu na Covid 19 potpuno završeni, da će se u ponedjeljak priključiti na električnu energiju i potom odmah početi raditi. Kako je rekao Ribar, u samoizolaciji jer mu se sin zarazio na proslavi svoje diplome.

13:30 U protekla 24 sata evidentirane su 2 nove osobe pozitivne na koronavirus sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno na području Grada Krapina (1) i Grada Oroslavje (1). Pristiglo je i 16 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 154 uzorka.

13:19 U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tako mala brojka uobičajena je vikendima kada se provodi i manje testiranja. >>>Cijeli članak<<<

13:00 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o osobama srednjih godina od kojih je jedna svoju izloženost ostvarila u svojem radnom okruženju u kojem je već prethodno potvrđen slučaj pojave koronavirusa, dok je za dvije osobe izvor zaraze nepoznat.

12:45 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata osam je novooboljelih osoba od COVID-19. Šest oboljelih osoba je s područja Gospića te 2 s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

12:24 U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije od koronavirusa su oboljele 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada, a štićenici će tijekom dana sanitetom biti prevezani u koprivničku Opću bolnicu. >>>Cijeli članak<<<

12:16 Rusija je u nedjelju potvrdila 10.499 novozaraženih koronavirusom što je najveći dnevni broj infekcija od 15. svibnja kada je pandemija izbila, a vlada uvela mjere ograničenja kretanja. >>>Cijeli članak<<<

12:14 U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 168 novih zaraza koronavirusom, za 59 manje nego prethodni dan, objavila je u nedjelju slovenska vlada koju i dalje zabrinjava visok postotak pozitivnih testova koji je u porastu. >>>Cijeli članak<<<

11:21 U protekla 24 sata, četiri osobe koje imaju prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji pozitivne su na SARS-CoV-2 virus. Osobe su izložene infekciji i epidemiološki obrađene u mjestu boravka gdje se i liječe; tri u Zagrebačkoj i jedna u Zadarskoj županiji.

11:11 Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Četiri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće i riječ je o korisnicima jednog manjeg privatnog doma za starije osobe. Po jedna novozaražena osoba s područja je općina Đulovac, Nova Rača i Velika Pisanica. Među novozaraženim osobama jedna je zdravstveni djelatnik.

10:54 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u odnosu na podatke od jučer oboljelo je 17 osoba (1 Grad Samobor, 1 Grad Sveta Nedelja, 3 Grad Zaprešić, 1 Grad Velika Gorica, 1 Grad Ivanić-Grad, 5 Grad Dugo Selo, 1 Općina Brdovec, 1 Općina Bistra, 1 Općina Križ, 1 Općina Rugvica, 1 Općina Preseka ).

Od 17 novooboljelih osoba 6 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je sa domom za starije na području Rugvice, dok je za 10 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 36 osoba.

10:35 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za dvije je utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (utvrđena epidemiološka veza). Izliječeno je osam osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, jedna osoba iz Ploča te jedna iz Stona. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus.

10:33 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 412 obrađenih testova danas je 18 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 9, Kaštela 2, Omiša 1, Sinja 2, Solina 2, Dugog Rata 1 i Hrvaca 1 osoba. Uz 18 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije još je 7 stranih državljana pozitivno na COVID infekciju među kojima su i 4 studenata koji pohađaju studij na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Splitu. Od 18 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1098 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 35 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

10:03 U Primorsko-goranskoj županiji je danas 20 novozaraženih, 8 je ozdravljenih osoba kojima treba pridodati i 24 korisnika doma koji su svi dobro i bez simptoma. Ukupno 32. Nažalost, noćas su u bolnici umrle tri osobe, dvoje korisnika doma u Delnicama i još jedna osoba s područja PGŽ.

Današnje stanje u domu u Delnicama u brojkama, 13 zaraženih, 15 negativnih, 48 ukupno oporavljenih, a 7 je korisnika još u bolnici. Do danas je umrlo osam korisnika Doma, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

10:00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1512

Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Preminulo je pet osoba.

9:47 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na Covid-19 (9 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Ivankova, 1 iz Vukovara, 1 iz Rokovaca i 1 iz Đeletovaca), a jedna osoba je preminula.

Trenutno je u županiji 11 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 218 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 12263.

9:38 U subotu su u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježene dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19. Jedna osoba je s područja grada Petrinje dok je druga s područja grada Gline. U tijeku je epidemiološka obrada, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

9:10 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 180 uzoraka briseva (137 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđena jedna pozitivna osoba sa područja županije. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.

8:44 U Gradu Zagrebu zabilježeno je 70 slučajeva novooboljelih osoba. Posljedično tome za 319 osoba izrečena je mjera samoizolacije. Pozitivan je jedan učenik osnovne škole i dva učenika srednjih škola te je mjera samoizolacije određena za 16 učenika i jednu učiteljicu osnovne te 43 učenika srednjih škola. Zbog pozitivnog nalaza jednog studenta u samoizolaciji je jedan profesor i osam studenata, javio je HRT.

8:00 Velika Britanija izvijestila je u subotu o 12,872 nova slučaja covida-19, što je rekordan broj dnevnih zaraza od početka pandemije, no vlada tvrdi da je to posljedica tehničkih problema zbog kojih su tek sada pribrojani novozaraženi koji su testirani ranije. >>>Cijeli članak<<<

7:55 Stožer je ovaj tjedan održao sastanak i s s ugostiteljima. Na pitanje jesu li maske za sve u zatvorenim ugostiteljskim objektima nešto što nas čeka, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da se o tome intenzivno razgovara.

"Dugo razgovaramo i pripremamo tu mjeru da se nose maske u zatvorenim prostorima, tako i u ugostiteljskim objektima. Nije ta mjera donešena, ali se intenzivno razgovara. Sljedeći tjedan će biti s pojedinim kategorijama - s kafićima, klubovima, restoranima", kazao je Capak u subotu. >>>Cijeli članak<<<

  • +12
Koronavirus u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia