ZBOG BUDMIROVOG UHIĆENJA

Ugrožen stand-by aranžman BiH s MMF-om

01.05.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Uhićenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i nejasne ustavne i zakonske odredbe može li ga tko mijenjati i potpisivati odluke mogli bi ugroziti stand-by aranžman Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dalje narušiti fiskalnu stabilnost, a Republika Srpska i Federacija BiH mogle bi imati problema i s isplatom mirovina

Posljednji uvjet da bi MMF odobrio treću tranšu stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini bilo je donošenje Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja kojega je potkraj travnja prihvatio Parlament Federacije BiH. No, Budimir ga nije uspio potpisati prije uhićenja u petak i sada nije stupio na snagu s objavljivanjem u Službenom glasniku tog entiteta.

Zbog toga je krajnje neizvjesno kada će se isplatiti nova tranša MMF-ova zajma u iznosu od oko 40 milijuna eura, a ugrožena je i kasnit će isplata mirovina u Federaciji BiH.

Iz Zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH su izvijestili da će isplata mirovina za travanj početi tek 7. svibnja s obzirom na to da vlada ovog entiteta nije u mogućnosti izvršiti prijenos mjesečnog iznosa sredstava za isplatu mirovina ostvarenih pod povoljnim uvjetima dok ne pristignu sredstva od MMF-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu da će i taj entitet imati velikih financijskih poteškoća zbog problema unutar Federacije i Budimirova uhićenja i nemogućnosti dobivanja sredstava od MMF-a što samo potvrđuje, po njegovim riječima, da RS trpi veliku štetu što se nalazi unutar BiH.

"RS ima praktične i dokazive materijalne gubitke zbog BiH. Republika Srpska nema više ni pravo skretati pozornost s tog pitanja", rekao je Dodik.

No, braniteljski zakon nije jedini problem s kojim se suočavaju vlasti u Federaciji BiH. Nakon Budimirova uhićenja zaustavljeno je i imenovanje ustavnih sudaca ovoga entiteta čime je onemogućena deblokada vlasti na kojoj inzistira nova parlamentarna većina koju čine SDP BiH, Savez za bolju budućnost BiH i dva HDZ-a.