rat na moru

Ukrajina i bez mornarice uništava rusku Crnomorsku flotu. Ovi brodovi izbačeni su iz stroja

24.05.2024 u 06:01

Bionic
Reading

Ukrajina je u dvije godine od početka sveobuhvatne ruske invazije uspjela značajno oštetiti rusku Crnomorsku flotu, nekadašnji ponos sovjetske, pa onda i ruske ratne mornarice, i to praktički bez svoje mornarice. Evo koliko i koje brodove su Ukrajinci uspjeli uništiti ili značajno oštetiti u tom razdoblju

Prema dostupnim podacima, od veljače 2022. do danas Ukrajinci su uništili ili značajno oštetili otprilike polovicu ratnih brodova Crnomorske flote, uključujući podmornicu, piše Business Insider. S obzirom na to da nemaju svojih ratnih brodova, ukrajinske snage oslanjale su se na pomorske dronove i protubrodske projektile dugog dometa, a uspješni napadi omogućili su toj državi da nastavi isporuku žitarica kroz Crno more, što je ključno za njeno gospodarstvo. Također je prisilila Crnomorsku flotu da svoje brodove premjesti dalje od matične luke u Sevastopolju na Krimskom poluotoku.

Iako Ukrajinci tvrde da je broj uništenih brodova veći, što tek treba potvrditi, Business Insider donosi kronološki popis 17 brodova i podmornice, za koje je potvrđeno da su uništeni u posljednje dvije godine.

24. ožujka 2022. - Saratov

Veliki amfibijski desantni brod klase Aligator, Saratov je u službu uveden 1968. Bio je aktivan i u prijevozu zaliha i za podršku ruskim vojnim operacijama u Siriji. Mogao je prevesti oko 400 vojnika, 20 tenkova ili 45 oklopnih vozila.

Ukrajinske snage navodno su ga potopile sovjetskom balističkom raketom kratkog dometa Točka-U dok je bio usidren u okupiranom Berdjansku u oblasti Zaporižja. Na snimci se vidi kako gori, a drugi ruski brodovi bježe da i njih ne zahvate požar i eksplozije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Radio Free Europe/Radio Liberty

14. travnja 2022. - Moskva

Zapovjedni brod Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, na početku invazije pružala je zračnu zaštitu drugim ruskim ratnim brodovima i pomogla je u zauzimanju Zmijskog otoka krajem veljače 2022. Ukrajina tvrdi da ju je pogodila dalekometnim projektilima Neptun, lansiranim s obale, a to je bio prvi put da je zapovjedni brod neke ruske flote potopio neprijatelj još od Rusko-japanskog rata početkom 1900-ih.

Uništena krstarica Moskva Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

17. lipnja 2022. - Vasilij Bek

Ovaj spasilački tegljač bio je u sastavu Crnomorske flote od 2017., a služio je za hitno spašavanje, tegljenje brodova, evakuaciju posada, ali i za prijevoz streljiva, oružja i osoblja, primjerice na Zmijski otok. S tim je poslovima prestao 17. lipnja 2022., a Ukrajinci tvrde da su ga pogodili s dvije protubrodske rakete Harpun. To je ujedno bio prvi put da je Ukrajina pogodila ruski brod oružjem koje su joj isporučili zapadni saveznici.

29. listopada 2022. - Ivan Golubec

Ruski minolovac navodno je oštećen u 'masovnom napadu' na Sevastopolj, tada još matičnu rusku luku na poluotoku Krimu. Ukrajinske snage toga su dana lansirale devet bespilotnih letjelica i sedam pomorskih dronova, kako je navelo ukrajinsko ministarstvo obrane. Ruska je strana tvrdila da je brod pretrpio samo manju štetu, no Ukrajinci kažu da je bio kritično oštećen, odnosno da je nepopravljiv.

Ruski brod minolovac Ivan Golubec na paradi u luci Sevastopolj 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

4. kolovoza 2023. - Olenegorski Gornjak

Desantni brod klase Ropuča dizajniran je za brz istovar tereta i prijevoz amfibijskih snaga na kopno. S dužinom od 110 metara, plovila klase Ropuča mogu iskrcati do deset borbenih tenkova i prevesti do 350 vojnika. No 4. kolovoza Olenegorski Gornjak pogodio je ukrajinski pomorski dron naoružan eksplozivom i bio je to prvi od ruskih brodova koji je uništen na takav način. Rusija je priznala napad, ali je tvrdila da je brod ostao neoštećen, no videosnimka govori drugačije, odnosno vidi se kako mu dron udara u bok, a nakon toga i kako se opasno naginje u vodi.

13. rujna 2023. - Minsk

Još jedan desantni brod klase Ropuča, Minsk, pogođen je dok je bio na suhom doku na održavanju u brodogradilištu Sevmorzadov na okupiranom Krimu. Fotografije koje su naknadno objavljene pokazale su da je 'gotovo sigurno funkcionalno uništen', izvijestilo je tada ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Mjesec kasnije satelitske snimke navodno su pokazale da je Minsk rastavljen.

13. rujna 2023. - podmornica Rostov na Donu

Uz Minsk, poboljšana podmornica klase Kilo, Rostov na Donu, također je 'pretrpjela katastrofalnu štetu', navelo je britansko ministarstvo obrane u izvješću obavještajne službe.

Rostov na Donu Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Mil.ru

Podmornica je također bila na popravku u brodogradilištu Sevmorzadov kada su Ukrajinci napali.

4. studenoga 2023. - Askold

Ruska mornarica također je izgubila jedan od svojih potpuno novih ratnih brodova, korvetu Askold, i to prije nego što je uopće imao priliku pridružiti se Crnomorskoj floti.

General-pukovnik Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da su gađali brodogradilište Zaliv na Krimu pod ruskom okupacijom, uzrokujući značajnu štetu na ovoj korveti klase Karakurt.

26. prosinca 2023. - Novočerkask

Izuzetno lošu godinu Crnomorska flota završila je gubitkom još jednog desantnog broda klase Ropuča. Ukrajinske su snage, naime, lansirale navođene projektile na brod Novočerkask u blizini grada Feodosije na Krimu, a zapovjednik Oleščuk u objavi na društvenoj mreži Telegram, uz objavu snimke eksplozije, napisao je: 'Ruska flota je sve manja i manja!'

31. siječnja 2024. - Ivanovec

U noćnoj operaciji 31. siječnja ukrajinska specijalna vojna postrojba potopila je mali ratni brod Ivanovec uz pomoć šest satelitski kontroliranih pomorskih dronova. Ivanovec je bila raketna korveta klase Tarantul naoružana nadzvučnim protubrodskim i protuzračnim projektilima.

14. veljače 2024. - Cezar Kunikov

Ruski desantni brod još je jedan od onih koji su uništeni jeftinim pomorskim dronovima. Prema informacijama Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, Cezar Kunikov bio je u blizini Alupke, ljetovališta na Krimu, svega nekoliko kilometara udaljen od kompleksa palače Olivije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kod ovog je napada zanimljivo i to što je brod potopljen na isti dan 81 godinu nakon što je poginuo sovjetski mornarički časnik Cezar Kunikov, po kojem je dobio ime.

  • +2
Ruski desantni brod Cezar Kunikov Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

5. ožujka 2024. - Sergej Kotov

Za neke ruske ratne brodove trebalo je više pokušaja da bi ih se potopilo, poput ovog patrolnog, vrijednog 65 milijuna dolara. Ukrajinci su ga napadali tri puta tijekom 2023., u srpnju, kolovozu i rujnu, da bi ga napokon pomorskim dronovima potopili 5. ožujka 2024.

24. ožujka 2024 - Jamal, Azov i Ivan Hurs

Crnomorska flota pretrpjela je još jedan razoran udarac krajem ožujka, kada su ukrajinske oružane snage tvrdile da su oštetile dva velika ruska desantna broda u Sevastopolju na Krimu, a oba su bila na popravku u brodogradilištu samo dvije godine prije toga. Osim brodova, pogođen je komunikacijski centar, a u napadu su korištene krstareće rakete Storm Shadow. Iako se u početku govorilo samo o dva pogođena broda, Jamalu i Azovu, Ukrajinci su dva dana kasnije izvijestili da je u tom napadu oštećen i Ivan Hurs, obavještajni brod klase Jurij Ivanov. Riječ je bila o jednom o najsofisticiranijih ruskih brodova, porinutom 2017., a bio je opremljen prijamnicima radarskog upozorenja i elektroničkom opremom za prisluškivanje te naoružan strojnicama i mobilnim sustavima protuzračne obrane. Ukrajinci su taj brod napali i u svibnju 2023., ali unatoč pogotku pretrpio je malo oštećenje i nastavio s djelovanjem u Crnom moru.

26. ožujka 2024. - Konstantin Olšanski

Veliki desantni brod, koji je prije nezakonite aneksije Krima pripadao ukrajinskoj mornarici, teško je oštećen u masovnom raketnom napadu na Sevastopolj protubrodskom raketom Neptun te je 'izbačen iz stroja'. Ukrajinci tvrde da su Rusi brod Olšanski, koji je gotovo cijelo desetljeće bio usidren u Sevastopoljskom zaljevu i rastavljen na dijelove, odlučili obnoviti jer im je ponestalo desantnih plovila, a i da su navodno htjeli lažno predstaviti da su obnovili jedan od svojih uništenih desantnih brodova. Kako bilo, Ukrajinci su ga uništili jer je trebao biti korišten u borbama protiv njih.

19. svibnja 2024. - Kovrovec

Ukrajina tvrdi da je uništila ovaj minolovac klase Akvamarin tijekom noćnog napada na luku Sevastopolj. Brod iz sovjetskog doba mogao je otkriti mine na dubini od 150 metara, a bio je naoružan s dva topa AK-230M kalibra 30 milimetara. 'Još jedan loš dan za rusku Crnomorsku flotu', komentiralo je ukrajinsko ministarstvo obrane na društvenoj mreži X.

20. svibnja 2024 - Ciklon

Jedan od najtežih gubitaka Crnomorske flote zabilježen je proteklih dana, kada je ukrajinska mornarica uništila posljednji ruski nosač krstarećih raketa stacioniran na Krimu. Raketna korveta klase Karakurt ušla je u službu Crnomorske flote prije manje od godinu dana, u srpnju 2023. Porinuta je samo tri godine prije toga u brodogradilištu Zaliv u Kerču na Krimu, a prema ukrajinskim izvorima, uništena je prije nego što je uspjela ispaliti ijednu krstareću raketu na Ukrajinu. Inače, maksimalni domet krstarećih raketa koje je Ciklon mogao lansirati iznosi do 2400 kilometara.