AKO PRODRU NA ISTOK ZEMLJE

Ukrajina spremna Rusiji oštro uzvratiti svim sredstvima

20.03.2014 u 22:35

Bionic
Reading

Ukrajina će 'vojno' odgovoriti na svaki ruski pokušaj pripojenja regija rusofonog istoka zemlje, rekao je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski ministar Arsenij Jacenjuk, prenosi vladina internetska stranica

'Želim službeno upozoriti Rusiju da ćemo oštro odvratiti, uključujući i vojnim sredstvima, na svaki pokušaj prisvajanja Ukrajine, prelaska ruskih postrojbi preko granica i pripojenja istočnih ili drugih regija', rekao je šef vlade.

On je također naglasio da je problem pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji prelazi okvir rusko-ukrajinskih odnosa i pozvao Zapadnjake da na to prikladno odgovore.

'Rusija je prekršila međunarodno pravo i potkopala režim nuklearnog neširenja. Rusija je izvela oružanu pljačku jedne susjedne zemlje. Zapad na to treba dati prikladan odgovor', rekao je.

Rusija je poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije bila jamac teritorijalne cjelovitosti Ukrajine 1994. kada je ta bivša sovjetska republika odbacila svoju nuklearni arsenal.

'Svi moraju razumjeti da postoji cijena koju treba platiti za stabilnost u svijetu. Postoje dva načina, ili žrtve ili euri i dolari'
, aludirao je na gospodarske sankcije Moskvi.

'Bolje je žrtvovati eure i dolare nego oplakivati tisuće mrtvih u krvavom ratu. Nadam se da naši europski partneri to razumiju. Kasnije će biti prekasno za neki drugi tip sankcija', zaključio je.

Inače, prema informacijama SAD-a, američki tajnik za obranu Chuck Hagel dobio je jamstva od Rusije, odnosno Sergeja Shoigua, da njihove trupe diljem ukrajinske istočne granice ne planiraju napasti Ukrajinu.