SKRIVA SE U ITALIJI?

Ukrajina traži ministra punog zlata, dolara i dijamanata

27.03.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Dok traje koordinirani politički pritisak na Rusiju zbog okupacije Krima, Ukrajina se obračunava s ostavštinom režima bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, točnije korupcijskom hobotnicom. Raspisana je međunarodna tjeralica za bivšim ministrom energije osumnjičenim za pronevjeru javnog novca

Pretragom njegovih nekretnina zaplijenjena su 42 kilograma zlata i 4,8 milijuna dolara te druge dragocjenosti. Radilo se o akciji ureda glavnog državnog odvjetnika Ukrajine koji je u opsežnoj antikorupcijskoj operaciji pretražio 32 tvrtke povezane s bivšim ministrom energije i industrije Eduardom Stavickim i bivšim ministrom poljoprivrede Mikolom Prisjažnjukom.

Dok je njegov šef u bijegu, prilikom pretresa uhićen je šef računovodstva, a tijekom upada jedna žena je palila dokumentaciju te je pružala otpor pa ju je policija privela upotrebom sile, javio je Kyiv Post.

'U sefovima u jednom stanu u vlasništvu bivšeg ministra energetike pronađena je velika količina novca i drugih dragocjenosti. Jedan sef bio je do vrha napunjen novcem u vrijednosti od oko pet milijuna dolara, a u drugom sefu bilo je oko 50 kilograma zlata u polugama te još drugih dragocjenosti od nakita od platine i dijamanta do skupocjenih ručnih satova', kazao je državni odvjetnik. U pretragama je zaplijenjena i velika količina dokaznog materijala.

Prema pisanju Ukrajinske pravde, Stavicki se nalazi u bijegu u Italiju. Velika količina novca u gotovini pronađena je i kod bivšeg ministra poljoprivrede: oko 1,7 milijuna dolara u gotovini, 1,4 milijuna u domaćoj valuti hrivnji i nekoliko desetaka tisuća eura. Kod njega su pronađene i lažne isplatne liste. Državni tužitelj je kazao kako su mnogi korumpirani bivši državni dužnosnici uspjeli u inozemstvo prebaciti velike novčane iznose, a novac se u torbama iznosio u privatnim zrakoplovima tijekom previranja u Kijevu.