najbolji u klasi

Ukrajinci već koriste hrvatski sustav za razminiranje, evo što znamo o moćnom MV-10

27.06.2024 u 06:33

Bionic
Reading

Ukrajinci bi uskoro mogli početi naširoko koristiti hrvatski sustav za razminiranje MV-10 koji je djelomično proizveden u ukrajinskoj tvrtki A3 Tech-Ukraine. Riječ je o jedinom sustavu za razminiranje u svojoj klasi koji je provjeren u stvarnoj borbi, a tportal donosi više o MV-10 koji je nastao u hrvatskoj kompaniji DOK-ING

Ukrajinska tvrtka A3 Tech-Ukraine, koja obavlja montažu i djelomičnu proizvodnju hrvatskih vozila DOK-ING, dobila je ovih dana certifikat o sukladnosti za sustav za razminiranje MV-10. Vijest o certificiranju sustava koji se sklapa u Šepetivki objavilo je ukrajinsko ministarstvo gospodarstva.

''Za nas je važno da je uključena ukrajinska tvrtka koja proizvodi komponente i sastavlja vozila koja čiste našu zemlju od mina'', kazala je nakon uspješnog certificiranja Julija Sviridenko, prva zamjenica ukrajinskog premijera i ministrica gospodarstva Ukrajine. Prema njezinim riječima, potražnja za takvom opremom za humanitarno razminiranje je vrlo velika, a ukrajinska Vlada očekuje da će zahvaljujući potpori partnera i mogućnostima ukrajinskih proizvođača biti moguće povećati broj sustava za razminiranje.

''Nadamo se da će uz lokalizaciju stranih tehnologija doći do povećanja broja ukrajinskih razvoja razminiranja'', rekla je Sviridenko. Kako je objavio ukrajinski portal Militarny, tvrtka A3 Tech-Ukraine ima narudžbu za proizvodnju osam vozila tipa MV-10. Prvi, proizveden sredstvima prikupljenim u okviru inicijative UNITED24, već je isporučen ukrajinskim inženjerijskim postrojbama.

  • +3
Sustav za razminiranje DOK-ING MV-10 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOK-ING

Proizvodni kapacitet od 60 MV-10 godišnje

A3 Tech-Ukraine već proizvodi do 40 posto komponenti za MV-10, a do kraja godine tu brojku planira povećati na 100 posto. Još dvije ukrajinske tvrke angažirane su kao podizvođači za rad na ovim vozilima. One pak proizvode neke komponente za strojeve i platforme koje se koriste za njihov prijevoz. Ukupno, A3 Tech-Ukraine ima kapacitet za proizvodnju do 60 sustava MV-10 godišnje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DOK-ING Ltd.

Prema navodima portala Militarny, trenutno je u Ukrajini u funkciji 17 DOK-ING-ovih sustava za razminiranje MV-10. Te sustave koriste Državna hitna služba, Državna služba posebnog transporta i Švicarska zaklada za protuminsko djelovanje i to uglavnom u regijama Mikolajiv, Herson i Harkiv. Do kraja svibnja ove godine ova su vozila očistila 850 hektara ukrajinske zemlje i eliminirala više od 4500 mina, kazetnog streljiva i drugih vrsta eksplozivnih sredstava.

DOK-ING-ov MV-10 je jedini robotski teški sustav za razminiranje na svijetu s dvostrukim radnim sklopom; sprijeda postavljenom rotirajućom mlatilicom iza koje slijedi stražnje rotirajuće rudo za zadaće čišćenja mina. Ujedno, radi se o jedinom sustavu za razminiranje u svojoj klasi koji je provjeren u stvarnoj borbenoj situaciji. Uz to, zbog velike snage motora Cat C18 i vrhunske otpornosti na eksploziju, MV-10 predstavlja najjači sustav u svojoj kategoriji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukraine War Video Footage

Sustav je dužine 4,6, širine 2,2 i visine 2,1 metar. Maksimalna duljima vozila s alatom je 7,2 metra, dok masa praznog vozila iznosi 18,9 tona. MV-10 može djelovati na temperaturama od -19 do + 54 Celzijevih stupnjeva.

Čisti 4000 'kvadrata' na sat

Sustavom MV-10 upravlja jedan operater pomoću daljinskog upravljača, a koristi se za uništavanje protupješačkih i protuoklopnih mina te drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Radni domet daljinskog upravljača je 1,5 kilometara, maksimalna dubina čišćenja iznosi do 60 centimetara, dok je širina čišćenja 2,45 metara. Prema dostupnim specifikacijama, MV-10 može razminirati do 4000 četvornih metara na sat, čak i na strmim padinama, nudeći pritom učinkovito razminiranje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DOK-ING Ltd.

U MV-10 je ugrađen napredni video sustav za što bolju situacijsku svijest, ima gusjenice dubokog profila i gumene jastučiće koji unaprijeđuju mobilnost na i izvan ceste. Također, sustav ima proširene mogućnosti uklanjanja eksplozivnih sredstava, počevši od manipulacije i ispitivanja do rezanja i potpnog eliminiranja minske prijetnje, kao i mogućnost izmjenjivanja alata za različite vrste misija.

MV-10 je sposoban raditi po danu i tijekom noći, a pritom mu pomažu ugrađena svjetla i kamere. Platforma je u potpunosti zaštićena Hardox 450 čelikom otpornim na abrazije i koji kombinira dobru savitljivost i zavarljivost. Valja napomenuti da se MV-10 može dopremiti raznim tipovima teretnih aviona poput C-130, C-5 ili Il-76, plovnim putem u standardnim brodskim kontejnerima, ali i cestama putem standardne prikolice s ravnom platformom ili niskim utovarivačem.

Inače, tvrtka A3 Tech-Ukraine je u svibnju ove godine dobila potvrdu o sukladnosti za DOK-ING-ov MV-4 koji se također proizvodi u toj ukrajinskoj tvrtki. Radi se o jednom od najpoznatijih svjetskih robotskih sustava za razminiranje i eliminaciju eksplozivnih sredstava lake kategorije. Njegov niski profil i robusna struktura čine ga otpornim na sve detonacije protupješačkih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava poput zaostalog streljiva ili nagaznih mina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DOK-ING Ltd.
sve osim nogometa

Učitavanje...